Subota, 21. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2019. Zanimljivosti
Nema više buđi i bacanja: Ovo su najbolji načini čuvanja sira u frižideru

Sirevi traže da se pridržavamo određenih pravila čuvanja kako bi zadržali svoje okuse i izgled.

image
/PIXABAY

2. Sir se dok je neotvoren najbolje čuva u vlastitoj ambalaži, ali kada otvorimo ambalažu, sir je potrebno izvaditi iz nje. Sir se po domaćinstvima najčesće zamotava u film, foliju ili stavlja u najlonsku vrećicu sto nije preporučljiv način čuvanja sira.

image
/PIXABAY

3. Sirevi vole disati sto treba imati na umu kada ih spremamo u frižider, a tanka kuhinjska krpa ili više slojeva gaze je dobro rješenje u tom slučaju.

4. Sir se može zapakovati u papirnu kuhinjsku rolnu koja ce upijati visak vlage. Važno je da papirna rolna ne bude od recikliranog papira, jer taj papir nije preporučljiv za pakovanje hrane. Ako ga držite u plastičnoj kutiji, posušite kapljice vlage koje se mogu pojaviti. Najadekvatnije su specijalno napravljene plastične kutije sa strujanjem zraka.

image
/PIXABAY

5. Sirevi koji su dugo ležali imaju manji procenat vode u sebi, a primjer je parmezan koji je dobro zamotati u čistu kuhinjsku krpu koju ćete povremeno poprskati sa par kapi vode. Tako se sir neće sušiti. Ako se desi da vam ostane osušen komadić parmezana, uvijek ga umjesto da ga bacite možete staviti u neku supu ili čorbu u kojoj ce se rastopiti.

image
/PIXABAY

6. Važno je paziti da se sirevi ne dodiruju, jer mogu “zaraziti” jedni druge, recimo buđ sa jednog sira može preći na drugi. Ako se sirevi ipak drže blizu, može se staviti između njih par kocki šečera da ne bi lako pobuđavili. Neke mekane vrste sira ne vole kada ih pritisnete drugim namirnicama u frižideru.

7. Temperatura za čuvanje sira je veoma važna i nikad ne treba držati sir na vratima frižidera, jer ce se često mijenjati temperatura otvaranjem i zatvaranjem frižidera što će loše uticati na sir.

image
/PIXABAY

8. Zamrzavanje sira je dozvoljeno, ali to utiče na njegov okus, pa ako ga već zamrzavate, zamrzavajte ga u manjim komadima i na otkravljujte ga naglo nego ga prebacite u frižider da se postepeno odledi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision