Nedjelja, 10. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Nema novog kreditnog zaduženja BiH kod MMF-a

Nema dogovora, a ni novog kreditnog zaduženja BiH od 1,5 milijardi KM kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Iz MMF-a su kazali da su bh. vlastima vrata za nastavak pregovora otvorena do kraja sedmice.

Bilo je govora o tome da će se sjednica Fiskalnog vijeća BiH održati 8. januara, koji je označen kao rok za usvajanje Pisma namjere, ali do toga nije došlo, pa od aranžmana zasad nema ništa.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da je moguće da će doći do produženja roka od MMF-a, dok je druga opcija da se kreditna sredstva koja su planirana na rok od tri godine dobiju na proljeće, s tim da će se tranše dobijati kako se budu ispunjavali određeni uslovi.

MMF insistira na usvajanju zakona o električnoj energiji, gasu te registru računa građana

biH ima  obavezu prema Izvršnom odboru MMF-a da završi takozvane konsultacije po članu 4. s BiH, koje su počele u februaru 2020. i koje su bile prolongirane zbog Covid-19. Sve zemlje članice MMF-a su dužne da provedu konsultacije po članu 4, prilikom kojih tim ekonomista MMF-a pravi procjenu ekonomskih i finansijskih dešavanja u zemlji članici i predstavi svoje nalaze Izvršnom odboru, koji će je razmatrati na proljeće, kaže Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Nacrti budžeta koji su predloženi, a negdje i usvojeni, naslanjaju se na zaduživanje

Kako je poznato, predstavnici RS-a ne prihvataju određene stavke koje, prema njihovoj ocjeni, znače prenos nadležnosti s entiteta na državu. To se u prvom redu odnosi na usvajanje zakona na nivou BiH o električnoj energiji, gasu te registru građana, a na čemu insistiraju iz MMF-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision