Ponedjeljak, 7. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Nekome arkadaş, nekome partner: Dok BiH broji dane bez vlasti, Erdogan u Srbiju dovodi stotinu privrednika
Zbog brojnih historijskih, kulturnih, religijskih, ekonomskih i brojnih drugih veza Turska je i više nego prisutna na Balkanu. Negdje više, negdje manje. I dok se iz BiH broje investitori koji u dvije godine drugi put dolaze u susjednu Srbiju, BiH se treba zapitati gdje griješi i zašto propušta priliku za investicije. Jer, u konačnici, družba i bratstvo je jedno, a biznis je nešto drugo.

Turska prema BiH ima izražen i otvoren prijateljski odnos, ulaže i investira u skladu sa svojim interesima. Ipak, u određenim političkim krugovim kruži neutemeljeni stav da je Turska na osnovu “bratstva”, “historije” odgovorna što više ne ulaže u BiH, bez da smo se zapitali koliko je BiH uradila da privuče strane privrednike.

BiH čeka čudo za pomicanje s mrtve tačke projekta autoputa Beograd – Sarajevo, a Turska, kao glavni inicijator krupnim koracima gradi dio tog autoputa kroz Srbiju. Bit će tako i narednih dana kada će bh. političari na trilateralnom sastanku u Beogradu između Srbije, Turske i BiH slušati pridike kako moraju sami sa sobom riješiti probleme, poput formiranja vlasti i ispunjavanja uvjeta kako bi Turska kao inicijator projekta konkretnije djelovala u praksi.

Dok bh. politički lideri budu slušali pridike turski predsjednik Recep Tayip Erdogan će u Beograd dovesti više od stotinu turskih privrednika iz raznih oblasti, poput prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Turska već uveliko sa Srbijom radi na dionici autoputa koji treba Beograd povezati s BiH, odnosno s Bijeljinom na sjeverositoku. Srbija i Turska su krajem 2018. već potpisali komercijalni ugovor za izgradnju dionica Sremska Rača – Bijeljina i Kuzmin – Požega – Kotroman (granica s BiH). Vrijednost ugovora za plan, projektovanje i izgradnju je 250 miliona eura.

U međuvremenu, BiH još nije učinila ni korak na tom planu. Srbija pak intenzivno koristi zainteresiranost Turske. Erdogan je prije tačno dvije godine također bio u dvodnevnoj posjeti Srbiji i tom prilikom je između dvije zemlje potpisan niz velikih privrednih sporazuma. Obim trgovinske razmjene između Srbije i Turske je oko 800 miliona dolara.

BiH sa Turskom ima sličan obim trgovinske razmjene, čemu je do sada uveliko doprinosila činjenica što Turska otkupljuje velike količine mesa iz BiH.

Za biznis i obostranu ekonomsku saradnju je potrebno više od pobratimstva. Ekonomski interes je iznad svega i on povezuje čak i neprijatelje. BiH još nema ni državnu vlast i zbog te činjenice su blokirani stotine miliona KM potencijalnih projekata koje treba potvrditi državni parlament naše zemlje.

Tako će BiH izvjesno gledati konkretne ekonomske poteze između Srbije i Turske i čekati da postane primamljiv biznis partner, čak i za provjerenog prijatelja poput Turske. Jer dok Erdogan u dvije godine već drugi put dolazi u Srbiju sa svojim privrednicima, u Srbiji otvara fabrike i potpisuje višemilionske ugovore, bh. politički vrh ne može se ni sjetiti kada je posljednji put ugostio nekog državnika na tom nivou. Jer ipak, arkadaş je arkadaş, al’ biznis je biznis.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision