Srijeda, 9. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Neizvjesno usvajanje poreznih zakona, HDZ-u smeta amandman, a SDP i SBB traže “minimalnu plaću”
Naime, na 6. redovnoj sjednici Zastupničkom doma Parlamenta FBiH među tačkama dnevnog reda uvršteni su i prijedlozi izmjena Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak. Dok Vlada FBiH tvrdi da su to dobri, reformski zakoni, opozicija negoduje i ima brojne primjedbe.

Naime, kako Klix.ba nezvanično saznaje određene zamjerke na predložene amandmane ima i HDZ, iako je njihova ministrica finansija Jelka Milićević radila na prijedlogu tih zakona. Kako saznajemo negoduju zbog amndmana na oporezivanje svih dobitaka, što je za HDZ problematično zbog kladionica.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Amandmanom je predloženo da se oporezuju svi dobici, što znači i oporezivanje dobitaka na kladionici ispod 100 KM. Nezvanično saznajemo da je HDZ još sinoć izrazio određeno negodovanje zbog tog amandman te se protivi da ga prihvati predlagač zakona Vlada FBiH.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

S druge strane SDP i SBB ne žele podržati predložene zakone dok se na dnevni red ne uvrsti usvajanje Zakona o minimalnoj plati, kojim traže povećanje minimalne plate. Iz SDP-a poručuju da su još u junu uputili u proceduru taj zakon te traže da se on razmatra i usvoji prije Zakona o porezu na dohodak i doprinose.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Iz SDP-a podsjećaju da je Predstavnički dom ranije na tematskoj sjednici usvojio zaključak kojim se obavezuju da neće razmatrati Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak bez razmatranja zakona koji reguliše povećanje minimalne plaće.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision