Utorak, 13. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina
Neformiranje vlasti ne znači nezapošljavanje: Budžet nije usvojen, ali je zaposleno 10 stručnjaka
U vrijeme dok je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručivao da izvršna vlast na državnom nivou radi u otežanim uslovima, aludirajući na to da budžet nije usvojen a ni vlast formirana, procedure zapošljavanja u državnim institucijama tekle su svojim, za stranačke aktiviste poželjnim tokom.

Budžet za 2019. godinu, međutim, ni u međuvremenu nije usvojen. Razlog: nepostojanje političkog dogovora. Predsjedništvo BiH je krajem jula usvojilo budžet državnih institucija uprkos protivljenju Milorada Dodika koji je potom prijetećim tonom upozorio da prijedlog mora doći u Parlament.

“Moji razlozi protivljenja budžetu su isključivo vezani za činjenicu da sadašnje Vijeće ministara nije legitimno za predlaganje budžeta u godini gdje treba da dođe novi saziv Vijeća ministara”, kazao je Dodik, dodavši da u Parlamentu ne postoji većina za izglasavanje budžeta.

No, nema sumnje da će predstavnici vladajućih stranaka postići dogovor, prvenstveno kako bi se očuvao poredak u kojem zaposleni u državnim institucijama, u ovom slučaju zaposleni putem javnih oglasa, vlastodršcima predstavljaju vjernog čuvara “statusa quo”.

Š. F. je postavljen na radno mjesto sekretara u Kancelariji za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. Državnom službeniku, kako se to navodi u Službenom listu BiH, pripada plata iz B5 platnog razreda državnih službenika diplomatsko-konzularnog osoblja. Počeo je raditi 1. augusta 2019. godine.

I. P. je postavljena na radno mjesto šefa Analitičkog odsjeka u Finansijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu i počela je raditi 1. augusta 2019. godine. Njoj pripada plata iz B4 platnog razreda državnih službenika.

H. S. je počela raditi na poziciji stručnog saradnika za statusna pitanja i evidencije u Odsjeku za kadrovske poslove, razvoj ljudskih resursa i obuke Sektora za administraciju i unutrašnju podršku u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Njoj pripada plata iz B1 platnog razreda državnih službenika.

Na radno mjesto viši stručni saradnik-analitičar u Regionalnom uredu Mostar Državne agencije za istrage i zaštitu zaposlena je S. K.

A. K. je od 25. jula na poziciji stručnog savjetnika za protokolarne poslove i odnose s javnošću Ministarstva pravde BiH. Pripada joj plata iz B3 platnog razreda državnih službenika.

V. M. se postavlja na radno mjesto stručnog saradnika za besplatnu pravnu pomoć u Uredu za besplatnu pravnu pomoć Ministarstva pravde BiH, počevši od 25. jula 2019. godine.

Na poziciju stručnog saradnika za energetiku u Odsjeku za primarnu energiju i politiku Sektora za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH postavljena je N. V.

M. H. se postavlja na radno mjesto stručnog saradnika za normativno pravne poslove Agencije za javne nabavke BiH i počinje raditi 1. septembra 2019. godine.

L. M. je počeo raditi na poziciji višeg stručnog saradnika za srednje stručno obrazovanje i obuku u Odsjeku za koordinaciju obrazovne politike Sektora za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH, počevši od 1. augusta 2019. godine.

Radno mjesto višeg stručnog saradnika za planiranje i programiranje obuke u Odsjeku za strukturu i obuku Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH pripalo je M. R.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision