Četvrtak, 10. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Ne bacajte opalo lišće, odlično je prirodno gnojivo za vaše travnjake
Iako ljudi najčešće sakupljaju lišće kako bi njihovo dvorište izgledalo što bolje, u većini slučajeva to nije poželjno.

“Samo ga ostavite tamo gdje jeste i usitnite ga”, rekao je John Sorochan, profesor nauke o travnjacima na Univerzitetu u Tennesseeju.

Evo nekoliko razloga zbog kojih ne biste trebali kupiti lišće i bacati ga.

Lišće i dvorišni otpad povećava količinu smeća

Prema podacima EPA-e, uređenje dvorišta, koje uključuje kupljnje lišća, stvorilo je oko 34,7 miliona tona smeća u 2015. godini, što je oko 13 posto od ukupne količine smeća u toj godini.

“Najgore što možete učiniti je staviti (lišće) u vreće i poslati ga na odlagališta otpada”, rekao je David Mizejewski iz National Wildlife Federation.

Listovi se mogu razgraditi s drugim organskim otpadom s kojim stvaraju metan koji doprinosi klimatskim promjenama i potiče stvaranje efekta staklenika.

Ostavljanje lišća učinit će vaš travnjak zdravijim i uštedjeti vam novac

Kako biste travnjak održavali zdravim, trebate uložiti novac u skupa gnojiva. Stoga razmislite još jednom.

“Lišće pokriva splet korijenja, čuva vlagu tla, smanjuje stvaranje korova i rast drugih biljaka na travnjaku. Dodatno, lišće se sporo razgrađuje vraćajući važne nutrijente u tlo i time u travu. To vam je potpuno besplatno gnojivo”, rekao je Mizejewski.

Osim toga i okoliš ovisi o vašem lišću. Naime, tokom zimskih mjeseci mnogi leptiri i moljci preživljavaju u lišću u obliku gusjenica ili crva. Ako čistite travu i lišće, uklanjate populaciju leptira koji bi inače živjeli u vašem dvorištu.

Izbacivanje lišća na ulicu također nije dobro, jer ono sadrži mnogo nutrijenata. Raspadanjem odlazi u kanalizaciju gdje može pospješiti rast algi i mikroorganizama.

Malo ipak morate očistiti

Stručnjaci ističu kako ipak ima situacija u kojima treba uzeti grablje i očistiti lišće. Lišće i travnjaci obično su različitih veličina i dimenzija pa nema jednostavne formule koju svi mogu primijeniti.

No, kada vam se učini da vaša kosilica ne može podnijeti količinu lišća na travnjaku, tada jednostavno uzmite grablje i pokupite lišće.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision