Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Ne čuvajte zimnicu na ovim mjestima

Zimnicu koju ste pripremali početkom jeseni, a koju ćete konzumirati tokom zimskih dana, potrebno je pravilno skladištiti da se ne bi pokvarila.

Ukoliko ste stavili tegle sa zimnicom na neko od ovih šest mjesta rizikujete da vrlo brzo ostanete bez zaliha koje ste pripremili za zimu.

Mjesto na kome ima vlage

Mjesto koje se smatra za najbolje skladište zimnice je podrum. Smatra se da je u njemu stabilna i dovoljno niska temperatura, a i da je mračan. Međutim, ako u podrumu ima vlage, ovo nije dobro rješenje, jer zimnica može da se ubuđa.

Frižider

Većinu onoga što ste ostavili kao zimnicu ne bi trebalo držati u frižideru. To se posebno odnosi na one proizvode koji u sebi sadrže šećer, kao što su džemovi i slatko od voća. Za držanje u frižideru pogodna je samo ona zimnica koja ima ograničen rok trajanja ili tegle sa kisjelim krastavcima, salatom ili ajvarom koje ste već otvorili.

U blizini izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice zimnicu odlažu u viseće dijelove kuhinje, na gornje police, što se nikako ne preporučuje.

Toplota se u kući skuplja u višim dijelovima stana što znači da će se tegle zagrijati, a ono što čuvate od zimnice u njima propasti od toplote. Ako ste ih kojim slučajem skladištili na ovakva mjesta, da bi sačuvali zimnicu premjestite je na hladno i mračno mjesto.

Otvorena terasa

Zimnicu nije preporučljivo držati ni na otvorenim trerasama, jer kada je jaka zima rizikujete da se tegle smrznu i puknu, a kada je toplo mogu da se zagriju i da se sadržaj u njoj pokvari.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision