Subota, 16. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2019. Zanimljivosti
Nešto se čudno dešava sa kiseonikom na Marsu, naučnici nemaju objašnjenje

Atmosferski plinovi na Marsu dosta su za naučnike još uvijek misteriozni. Naučnici su se prvo bavili misterijom metana koji se svako malo pojavljivao pa nestajao, a sada su otkrili kako se ista stvar događa s kiseonikom iznad područja kratera Gale….

Odmah da vam kažemo da ne bi bilo zabune, na Marsu nema jako puno kiseonika ima ga u maloj količini ali ga definitivno ima.

Naime, nivo kiseonik malo raste pa malo pada i to u količinama koje ne mogu objasniti poznati hemijski procesi za koje naša nauka zna Ove varijacije otkrio je rover Curiosity koji polako i metodično putuje po dnu kratera i podnožju planine Sharp, koja se nalazi u njegovoj sredini

Rover ne analizira samo tlo Marsa nego i sastav Marsove atmosfere. Kjurositi napominjemo vas boravi u krateru već tri Marsove godine (odnosno šest godina Zemljinih), a astrofizičari su primjetili kako se nivo kiseonika u atmosferi planete Mars ne ponaša u potpunosti onako kako bi trebala, piše Science Alert.

Većinu Marsove tanke atmosfere čini ugljen dioksid (95%), odnosno CO2. Ostatak čine: 2,6% azot 1,9% argon, 0,16% kiseonika i 0,06% ugljen monoksid (CO). Suprotno tome, Zemljina atmosfera se sastoji uglavnom od azota (78,09%) i kiseonika(20,95%)

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision