Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Marta. 2021. Sport
Navijači iz inostranstva neće moći prisustvovati Olimpijskim igrama u Tokiju

Navijači iz inostranstva neće moći prisustvovati Olimpijskim igrama u Tokiju, saopštili su predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Japana.

Ova odluka objavljena je nakon online sastanka predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta, japanske vlade, vlade Tokija, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i lokalnih organizatora.

O ovom očekivanom potezu govorilo se nekoliko mjeseci. Zvaničnici su saopštili da je prevelik rizik da se prime vlasnici karata iz inostranstva tokom pandemije, čemu se snažno protivi japanska javnost.

“Kako bi vlasnicima ulaznica koji žive u inostranstvu omogućili da u ovoj fazi prilagode svoje putne planove, predstavnici Japana zaključili su da oni neće moći ući u Japan u vrijeme Olimpijskih i paraolimpijskih igara”, saopštio je tokijski organizacioni odbor.

Prodano je oko milion ulaznica navijačima iz inostranstva. Organizatori su obećali povrat novca, ali detalje će odrediti ovlašteni prodavci ulaznica koji se bave prodajom van Japana. Oni naplaćuju naknade do 20 posto na cijene ulaznica, a nije jasno hoće li i naknada biti vraćena.

Finansijski gubitak od prodaje karata pada na Japan. Lokalni budžet organizacionog odbora tražio je 800 miliona dolara prihoda od prodaje ulaznica, što je treći najveći izvor prihoda u budžetu za privatno financiranje. Svaki manjak u budžetu moraće nadoknaditi japanska državna tijela.

Prema službenim podacima, Japan troši 15,4 milijarde dolara za organizaciju Olimpijskih igara. Nekoliko vladinih revizija kaže da su stvarni troškovi možda dvostruko veći, a sve osim 6,7 milijardi dolara javni je novac.

Oko 4,45 miliona ulaznica prodano je stanovnicima Japana. Očekuje se da će organizatori sljedećeg mjeseca objaviti kapacitete koje će popuniti lokalno stanovništvo.

Zabrana za prisustvo navijača iz inostranstva dolazi samo nekoliko dana prije početka štafete olimpijske baklje koja u četvrtak iz prefekture Fukušima na sjeveroistoku Japana kreće na put kroz ovu zemlju. Štafeta će trajati 121 dan, učestvovaće 10.000 trkača, a završava se 23. jula na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Štafeta je test za Olimpijske igre i Paraolimpijske igre, na kojima će učestvovati 15.400 sportista iz inostranstva. Biće testirani prije odlaska iz svojih zemalja, po dolazku u Japan i često dok budu boravili u olimpijskom selu uz Tokijski zaliv. Za ulazak u Japan nije obavezna vakcinacija sportista, ali mnogi će biti vakcinisani.

Olimpijske igre u Tokiju zakazane su za period od 23. jula do 8. avgusta, a slijedi Paraolimpijada od 24. avgusta do 5. septembra. Riječ je o olimpijadi koja je trebala biti održana prošle godine, ali je odgođena zbog pandemije.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision