Naučnici sa Nacionalnog Univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može procesuirati informacije brže od ljudskog živčanog sistema i sposoban je prepoznati 20 do 30 različitih tekstura te može čitati Brailleova slova s više od 90 posto tačnosti.

Benjamin Tee

– Ljudi moraju “klizati” prstom po predmetu kako bi osjetili teksturu, no ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različiste čvrstoće – kaže voditelj tima Benjamin Tee, dodajući da algoritmi umjetne inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.

Demonstracija je pokazala da uređaj može prepoznati da je loptica za rješavanje stresa mehka i odrediti da je plastična lopta tvrda.

Kad izgubite čulo dodira, osjećate utrnulost. Osobe koje nose proteze imaju taj problem. Stvaranjem umjetne verzije kože za njihove proteze ponovo mogu rukom osjetiti toplinu i osjetiti mehko ili koliko je tvrdo to što drže u ruci – navodi Tee.

Dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije “Ratova zvijezda” u kojoj lik Luke Skywalker gubi desnu ruku i dobija robotsku kojom, kako se čini, može osjetiti dodir.

– Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi, ali postoji veliki interes posebno medicinske zajednice – Tee.

Njegov tim već je izumio transparentnu kožu koja se može sama obnoviti kada se potrga i materijal koji isijava svjetlo za elektronske uređaje.