Utorak, 18. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton -1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Naučnici razvili metodu za utvrđivanje prisutnosti plastike u ljudskom organizmu

Zahvaljujući tehnologiji bit će moguće utvrditi da li su u ljudskom organizmu prisutni ostaci plastike. Cilj naučnika je utvrditi kako plastika utječe na zdravlje čovjeka.Proces utvrđivanja čestica plastike u organizmu je vrlo težak. To je slučaj i onda kada se pokušava utvrditi da li su čestice prisutne u zraku, piše britanski dnevni list The Guardian.

Međutim, istraživači su utvrdili da je moguće uočiti prisutnost ovakvih čestica u plućima, jetri ili bubrezima. To su postigli naučnici Američkog društva za hemiju tehnikom za koju su kazali da bi trebala biti dostupna i drugim istraživačima.

“Bilo bi naivno misliti da je plastika svuda oko nas, ali ne i u nama. Sada nudimo istraživačku platformu koja će omogućiti nama i drugim da vidimo nevidljivo – vrlo sitne ostatke plastike nevidljive golim okom. Sitne čestice mogu biti rizik za zdravlje”, upozorio je Rolf Halden sa Univerziteta Arizona.

Razvijena metoda omogućava da se identificira prisutnost različitih tipova plastike, a među njima je i ona koja se koristi za proizvodnju flaša. Istraživači su u 47 uzoraka pronašli i bisfenol A – hemikaliju koja se koristi za pravljenje plastike.

Za Varuna Kelkara, također istraživača spomenutog univerziteta, zabrinjavajuće je to što postoje takve materije u organizmu, a da se tačno ne zna kakva je njihov utjecaj na zdravlje čovjeka. Istraživanja na životinjama su pokazala da postoji povezanost njihove izloženosti plastici sa neplodnosti, upalama i rakom.

Istraživači sada analiziraju tkiva u kojima su se skupljale čestice plastike. Prethodna istraživanja su pokazala da ljudi konzumacijom namirnica i disanjem godišnje u organizam unesu 50.000 čestica plastike. Taj broj je najveći u Londonu. Od ranije je poznato da plastika šteti morskim stvorenjima, te da su čestice plastike prisutne u srcu i ljudskom mozgu, te se dovode u vezu i sa rakom mozga.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision