Utorak, 14. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2020. Zanimljivosti
Naučnici izračunali koliko duže možete živjeti uz zdrave životne navike
Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu ljudima osigurati kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je riječ o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima, piše Time.

Te zdrave navike uključuju:

– Ishranu bogatu biljkama sa malo masti
– Umjereno vježbanje od nekoliko sati sedmično
– Održavanje zdrave tjelesne težine
– Izbjegavanje pušenja
– Konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce

U istraživanju objavljenom 8. januara u BMJ-u, istraživači navode da zdrav način života zaista može doprinijeti dužem životu bez obolijevanja od uobičajenih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Rezultati sugeriraju da žene mogu produžiti životni vijek nakon 50. godine za otprilike deset godina, a muškarci mogu živjeti otprilike osam godina duže ukoliko se pridržavaju zdravih navika.

“Važno je gledati na očekivani životni vijek bez obolijevanja jer to ima važne implikacije u smislu poboljšanja kvalitete života i smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite. Produženje životnog vijeka nije dovoljno. Želimo produžiti životni vijek tako da imamo zdrav život i bez većih hroničnih bolesti i invaliditeta povezanih s tim bolestima”, kaže doktor Frank Hu, šef odjela prehrane na Harvardu.

Kako bi pratili ove podatke, istraživači su analizirali 111.000 žena i muškaraca u Americi u dobi između 30. i 75. godine života. Ispitanici su odgovarali na pitanja o njihovim životnim navikama i zdravlju svake dvije godine od 2014. godine. Na osnovu njihovih odgovora životni stil svakog ispitanika ocijenjen je na skali između 0 do 5.

Žene koje su tokom života poštovale četiri od pet zdravih navika živjele su u prosjeku 34 godine duže bez hroničnih oboljenja nakon 50. godine života. S druge strane, muškarci koji su se također pridržavali četiri zdrave navike živjeli su prosječno 31 godinu duže od onih koji su bili skloni nezdravom životu.

S obzirom da su svi ispitanici bili stariji od 30 godina, istraživači s Harvarda poručuju kako nikada nije kasno za promjene.

“Najbolje je okrenuti se zdravim navikama u životu što je ranije moguće, ali njihovo usvajanje i u relativno starijoj životnoj dobi i dalje ima značajne posljedice na životni vijek i kvalitet živta”, poručuje doktor Hu, prenosi Time.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision