Saturday, 18. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Naučnici iz aviona snimili zabrinjavajuće ekstremno topljenje leda na Grenlandu

Naučnik američke svemirske agencije NASA, Josh Willis, ove je sedmice letio iznad Grenlanda i posmatrao ovaj polarni svijet istopljenog leda i tamnih bazena vode.

Sredinom augusta je toplotni val otopio velike dijelove ledene ploče Grenlanda koja je površinom tri puta veća od Teksasa. To je vidljiv znak promene vremena i klime. U preteklim desetljećima, naučnici su posmatrali rekordno topljenje Grenlanda, koje je rezultiralo ulijevanjem vode u more i povećanjem nivoa mora. Dosad je u 2021. godini površina istopljenog područja značajno veća od prosjeka zabilježenog između 1981. i 2010. godine, za oko 2,6 miliona kilometara.

Willis je kazao da je topljenje leda na Grenlandu sve ekstremnije svakim novim desetljećem zbog ljudskog utjecaja na klimu.

Naučnici su ustanovili da se Grenland u posljednjih nekoliko desetljeća topi brže nego u posljednjih najmanje 350 godina. Ledena ploča se smanjuje.

Dok se klima zagrijava, toplotni valovi su sve ekstremniji pa se veći događaji topljenja događaju i na tipično ledenom vrhu otoka. Ovog ljeta je nekoliko ozbiljnih toplotnih valova zahvatilo Grenland, a na vrhu, odnosno na visini od 3.216 metara je padala kiša. Naučnici nikad dosad nisu posmatrali kišu na toj lokaciji.

Prije 1995. godine su prolazila stoljeća između većih događaja topljenja na vrhu, a dokaze za to krije jezgro prahistorijskog leda na Grenlandu. Sada se to topljenje dogodilo nekoliko puta u posljednjim desetljećima.

Fotografije napravljene iz aviona prikazuju jugozapadni dio Grenlanda. Tamne plave površine predstavljaju bazene vode, dok su svjetlije površine zapravo snijeg zasićen vodom. Ovakvo topljenje obično razultira spuštanjem vode u rijekama prema okeanu. Visine gdje se dešavaju topljenja leda na Grenlandu se polako povećavaju, posebno u posljednja tri desetljeća.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision