Četvrtak, 13. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2020. Region
Naučnici: Hrvatska neozbiljna o pitanjima klimatskih promjena

Skupina hrvatskih znanstvenika zabrinutih zbog klimatskih promjena je priopćila da je njihov Apel za sustavnu klimatsku akciju naišao na “potpunu šutnju” tijela zakonodavne i izvršne vlasti, koje se neozbiljno i pasivno odnose prema najvećem problemu s kojim se suočava čovječanstvo, javila je Hina.

Ističu da je njihov apel s potpisima 556 znanstvenika naišao na “potpunu šutnju” Ureda predsjednika države, Vlade, Hrvatskog sabora i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kojima su prije prošlog mjeseca uručili 11 konkretnih zahtjeva za djelovanjem i ponudili im stručnu pomoć pri kreiranju politika usmjerenih suočavanju s klimatskom krizom.

Apel ukazuje na ozbiljnost globalne klimatske krize, koja se svakim nedjelovanjem produbljuje, navodi se u priopćenju.

Opomena EK-a jedno od niza upozorenja

Podsjećaju da Hrvatska nije izolirana jedinica, nego dio globalne zajednice čovječanstva.

Znanstvenici napominju da je Europska komisija uputila Hrvatskoj opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

“To je samo jedno u nizu upozorenja koje je naša država dobila zbog neaktivnosti po pitanjima suočavanja s klimatskom krizom”, ističu znanstvenici.

Smatraju da to ukazuje na krajnje neozbiljan stav najodgovornijih hrvatskih institucija prema najvećem problemu s kojim je suočeno današnje čovječanstvo.

‘Nema izlike za nedjelovanje’

Znanstvenici stoga ponovno pozivaju Ured predsjednika, Vladu, Hrvatski sabor te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da najozbiljnije razmotre apel koji su im uputili, u ime cijele javnosti Hrvatske.

“Hrvatska nema nikakve izlike za nedjelovanje u smislu ublažavanja klimatske krize. Vodeći se načelom da sve politike suočavanja s klimatskom krizom moraju imati uporište u istraživanjima svih znanstvenih područja, ponavljamo i da našim institucijama nudimo svu našu ekspertnu pomoć pri donošenju i provedbi ambicioznih politika suočavanja s klimatskom krizom”, ističe se u priopćenju, koje potpisuju znanstvenici Dubravka Vitali Čepo s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković.

Izvor: Agencije

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision