Utorak, 1. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Naučnica sa Oxforda upozorila da naše ponašanje uzrokuje viruse i da će ih biti i dalje
“Sve veća gustina naseljenosti, više putovanja, krčenje šuma su aktivnosti koje povećavaju vjerovatnoću od izbijanja virusa koji se onda lako proširi”, rekla je Gilbert.

Zoonotska infekcija je bolest koju prouzrokuje patogen poput bakterije ili virusa koji obično sa životinje pređe na čovjeka i upravo je to ono na šta profesorica koja stoji iza Oxfordove vakcine protiv koronavirusa Sarah Gilbert i upozorava, piše Independent.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da su 76 posto svi novih zaraznih bolesti zoonotske, odnosno da je ukupno 60 posto svih zaraznih bolesti poteklo od životinja.

Prošli mjesec su stručnjaci iz Ujedinjenih nacija na sličan način upozorili da će se broj zoonotskih bolesti i dalje povećavati ukoliko se ne poduzmu mjere za zaštitu divljih životinja i očuvanje okoliša.

Upravo pogoršan odnos prema okolini, degradacija zemljišta, eksploatacija divljih životinja te klimatske promjene su ono na šta UN upozorava kao rizično ponašanje u smislu širenja zaraze.

Istraživači vjeruju da se Covid-19 proširio od slijepih miševa sa pijace u Wuhanu, a koji su zatim zarazili ljude. I druge smrtonosne bolesti poput ebole, SARS-a i virusa zapadnog Nila također potiču od životinja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision