Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Novembra. 2021. Zanimljivosti
NASA u epizodi kosmička poljoprivreda: Uzgojili prve čili papričice u svemiru

Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) prvi put je pošlo za rukom da uzgoje čili papričice, koje je jedan od Nasinih astronauta iskoristio za takose.U okviru istraživanja sprovedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), astronauti NASE su se prošlog vikenda počastili takosima sa prelivom od zelenih čili papričica koje su uzgajili upravo na stanici, piše Business Insider.

Četrdeset osam sjemenki zelenih čili papričica na Međunarodnu svemirsku stanicu su dostavljene još u junu u sklopu eksperimenta koji se odvija pod nazivom Plant Habitat-04, a njegov cilj je da se otkrije koju je hranu moguće uzgajati u svemiru.

One su potom smještene u Advanced Plant Habitat veličine mikrotalasne rerne.

Eksperiment bi trebalo da doprinese utvrđivanju potencijalnih izvora hrane, što će biti od velike koristi kada počne uspostavljanje stalnih baza na Mjesecu i Marsu.

NASA ističe da su ljute papričice dio većeg plana čiji je krajnji cilj da poveća broj prehrambenih namirnica koje će astronauti uspjeti da uzgajaju u svemiru u toku predstojećih misija. Uzgajanje ove vrste povrća bi mogao da pomogne naučnicima u saznanju o interakcijama biljaka i mikroba u svemiru.

Za razliku od nekih drugih kultura koje su astronauti dosad uzgajali, poput rotkvica i salate, čili papričice zahtijevaju više vremena za klijanje i za konačno sazrijevanje plodova, rekli su iz Nase.

Nakon četiri mjeseca astronauti su konačno uživali u plodovima svoga rada, ali su prethodno prikupili podatke o uzgojenim plodovima, a takose su napravili od govedine, paradajza, artičoka i ljutih papričica, rekla je astronautkinja Megan Mekartur dodavši da su ona i kolege nakon isprobavanja papričica morali da popune listić o kvalitetu hrane.

NASA smatra da uzgajanje hrane u svemiru ima logističke prednosti u odnosu na opremljivanje MSS upakovanim namirnicama koje stižu sa Zemlje, kao i da bi uzgoj “svemirskih usjeva” mogao da ima brojne psihološke dobrobiti za posadu.

Naime, upakovane namirnice vremenom gube na kvalitetu, smanjuje im se hranljivost, kao i sastojci poput vitamina C i K, a upravo ljute papričice sadrže nekoliko esencijalnih sastojaka, bogate su vitaminom C, pa mogu da doprinesu raznovrsnijoj ishrani posade na MSS.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision