Monday, 3. October 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Aprila. 2022. Zanimljivosti
NASA-in supersonični avion X-59 prošao ključne testove na tlu

Američka svemirska agencija NASA uspješno je na tlu obavila ključne testove svog supersoničnog aviona.

Riječ je o supersoničnom avionu X-59 koji je diajniran da smanji sonični prasak i dostigne brzinu veću od brzine zvuka (1.235 km/h) dok leti iznad naseljenih područja. Ključni testovi su obavljeni u Forth Worthu u Teksasu i bili su uspješni.

Avion je sada vraćen u Lockheed Martinovo Skunk Works postrojenje u Palmdaleu u Kaliforniji.

“Testovi na tlu su obavljeni kako bi se osigurala mogućnost aviona da izdrži sve utjecaje supersoničnog leta, odnosno let brznom većom od 1 Macha. Sistemi goriva aviona su kalibrirani i testirani u postrojenjima u Forth Worthu, a nakon što je vraćen u Kaliforniju, X-59 će obaviti nove testove na tlu dok se bliži potpunom završetku razvoja i nastavlja napredovati na putu do prvog leta”, saopćeno je iz NASA-e.

NASA i japanska svemirska agencija JAXA će napraviti neovisna mjerenja malog modela prije nego uporede rezultate, a ako sve prođe prema planu, bit će određen datum prvog testnog leta. To bi se trebalo dogoditi nešto kasnije ove godine.

Letovi akustične validacije će se izvoditi tokom 2023. godine, a za 2024. godinu su planirani preleti iznad naseljenih područja. Nakon toga NASA planira dostaviti rezultate Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije i Federalnoj administraciji za avijaciju tokom 2027. godine.

Na osnovu tih informacija će regulatorna tijela odlučiti da li su potrebne promjene pravila kojim se zabranjuje nadzvučni let iznad kopna. Odluka se očekuje 2028. godine.

NASA-in krajnji cilj je da riješi problem praska koji nastaje probijanjem zvučnog zida i tako krene u budućnost komercijalnih supersoničnih letova iznad kopna te time drastično smanji vrijeme leta.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision