Ponedjeljak, 30. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Napadi susjeda na Komšića: Od selektivnog izvještavanja do destabilizirajućeg djelovanja

Nakon što je kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića optužio Hrvatsku novinsku agenciju (HINA) i Novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA) za neprofesionalno i neobjektivno izvještavanja prema Željku Komšiću su krenuli napadi iz susjedne Hrvatske.

Sve je krenulo poslije pogrešnog tumačenja i selektivnog prenošenja izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iako je u izjavi govorio o pojedincima, Hrvatska novinska agencija je to preformulisala i predstavila kao “napad na Hrvatsku i Hrvate”.

Odmah je stigla izjava Kolinde Grabar-Kitarović na račun člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Poruka je išla je u tonu već poznatih zahtjeva lidera HDZ-a Dragana Čovića za izmjene Izbornog zakona. Kolinda je Komšića nazvala simbolom za “preglasavanje Hrvata u BiH”.

“Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sagovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome”, poručuju iz Ureda hrvatske predsjednice.

Nedugo zatim, u javnosti se odlučio oglasiti i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman, referirajući se na Komšićevu izjavu da danas pojedinci u Hrvatskoj negiraju činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.

“Komšić je zloupotrijebio govornicu Generalne skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao saglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav”, rekao je Grlić-Radman.

Grlić-Radman je dodao da u svakom demokratskom društvu postoje “pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo”, a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

“Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu. Mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH… Svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje”, zaključio je Grlić-Radman.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH.

Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da “Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod”.

Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti.

“Hrvatska od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. Onaj ko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da tu Komšić još nije bio.

Komšićev kabinet danas je zatraži da se HINA izvini zbog optužbi na račun Hrvatske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision