Četvrtak, 21. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Maja. 2020. USK
Nakon kritika da redovna sjednica Skupštine USK nije održana više od četiri mjeseca,krajiški poslanici se vraćaju u klupe

U utorak je dogovoreno da se naredna sjednica Skupštine USK-a održi 28. maja. Bit će ovo prilika da se konačno provjeri omjer snaga u Skupštini, s obzirom na glasine o tome da je aktualna vlast koju predvodi A SDA u potrazi za novim rukama s kojima bi sastavila većinu. Jednu od tih špekulacija, da bi konačno stabilnu većinu mogle sačiniti A SDA i SDA, dematirao je osnivač A SDA Rifat Hozanović, rekavši da od te ljubavi nema ništa.

U međuvremenu je jedan zastupnik laburista prešao u SDP, partiju koja učestvuje u izvršnoj vlasti, te će se u četvrtak vidjeti hoće li to biti dovoljno za većinu. Međutim, ono što se od  kolegija i od naredne Skupštine najviše očekivalo, neće se desiti, a to je zahtjev od privrednika da se izvrši rebalans budžeta kako bi se adekvatno reagovalo na spašavanje lokalne ekonomije.

Većina očito ostaje pri ranije utvrđenim stavovima da rebalans neće praviti sve dok se po kantonima ne rasporede pare od MMF-a… Što se tiče usklađivanja propisa s federalnim koronazakonom, samo je  spomenuto da će se za to organizovati vanredna sjednica koja će kompletno biti posvećena pandemiji, ali tek tokom juna.

– Na sjednici u četvrtak ćemo na dnevnom redu imati pet zakona, programe rada domova zdravlja, boračkog fonda, zakone o osnovnom i srednjem obrazovanju, verificiranje online nastave i još ponešto. Mislim da je većina stabilna, da neće biti problema pri donošenju odluka. SDP je pojačan jednim zastupnikom. Zikrija Duraković je izjavio da je dio većine, to je već 16 plus, računamo na to da je tu i zastupnica Vildana Alibabić iz Naše stranke. Važno će istaknuti da su i dalje na snazi epidemiološke mjere, maske, rukavice i rastojanje između zastupnika. Iz istih razloga sjednica će biti zatvorena za javnost, ističe predsjedavajući Skupštine Razim Halkić.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision