Utorak, 23. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Jula. 2019. Zanimljivosti
Najviši toranj u EU uzdizat će se iznad ruralnog krajolika poluotoka Jutland

Danska arhitektonska tvrtka Dorte Mandrup Arkitekter osmislila je najviši toranj u zapadnoj Europi. Visina ipak nije najzanimljivija, ali predloženo mjesto izgradnje svakako jest – riječ je o malom gradiću na poluotoku Jutland.

Novi toranj bi svojom visinom od 320 metara za deset metara trebao nadvisiti londonski Shard izgrađen prema projektu poznatog talijanskog arhitekta Renza Piana te po dovršetku postati sjedište danske modne kuće Bestseller. No, zašto se planira graditi baš u malom gradiću Brande? Tvrtka Bestseller se naime želi odužiti lokalnoj zajednici u kojoj je tvrtku 1975. godine osnovao danski  milijarder Troels Holch Povlsen, a sada je vodi njegov sin Anders Holch Povlsen. Gradnja bi trebala započeti ove godine, a dovršetak se planira do 2023. godine.

Anders Krogh Vogdrups, voditelj projekta Bestseller Tower tvrdi da će ovaj projekt donijeti korist lokalnoj zajednici u regiji Midtjylland u samom središtu poluotoka Jutland jer će u gradić Brande potencijalno privući velik broj turista. Toranj će biti novi arhitektonski simbol brenda Bestseller, ali i cijele regije Midtjylland. Sama zgrada bit će novo poslovno središte tvrtke, ali će njenom izgradnjom Brande sa svega 7.000 stanovnika dobiti nove sadržaje – hotel, prostor za obrazovne ustanove i trgovine. Tako će izgradnja tornja lokalnom stanovništvu pružiti nove mogućnosti zapošljavanja i podići kvalitetu života.

Nekonvencionalna lokacija novog tornja nije mogla proći bez kritika. Trine Kammer, arhitektica iz Aarhusa, izrazila je zabrinutost zbog utjecaja tornja na prirodni ruralni krajolik poluotoka Jutland, budući da će se toranj vidjeti i s udaljenosti od 60 km. Također, kako piše Guardian, lokalni dnevnik je navodno odbio objaviti njeno mišljenje jer se stanovnici Brandea boje kritizirati Bestseller, a zgrada je postala neka vrsta lokalne religije. Međutim, lokalni novinar Morten Dickmann tvrdi da je teško pronaći nekoga tko se protivi izgradnji Bestseller Towera i misli da je projekt izvrsna zamisao.

Preuzeto sa portala: ekovjesnik.hr

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision