Četvrtak, 27. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Februara. 2020. Zanimljivosti
Najveća ručno izrađena knjiga na svijetu je u Mađarskoj!

U Mađraskoj u malom selu Szinpetri, sa oko 300 stanovnika, smješteno u sjevernoj Mađarskoj, poznato po tome što je dom najveće na svijetu ručno tradiconalnim tehnikama  izrađene (napravljene) knjige …

Koristeći tradicionalne tehnike izrade knjige, knjigu su dovršili s 2010. godine, otac i sin 71-godišnji Bela Varga i njegov sin Gabor Varga, dva majstora čija je umjetnost izrade uvezivanje knjiga

Najveća knjiga na svijetu je napravljena (izrađena) tradicionalnim starim tehnikama uvezivanja knjiga . Knjiga je napravljena u u gigantskom izadnju i trenutno je izložena u fabrici papira Szinpetri,

Otac i sin, Bela i Gabor Varga sada svim posjetiocima fabrike papira pokazuju svoje vještine izrade papira, naravno i  najveću ručno izrađenu knjigu na svijetu

Najveća ručno izrađena knjiga na svijetu ima dimenzije 4.18 metara dužine x 3.77 metara širine, napravljena je od kože 13 argentiskih krava teži ukupno 1.420 kilograma i sadrži 346 stranica štampanih informacija o lokalnoj flori i fauni.

“Bilo je nemoguće napraviti veću”, nedavno je tv medijima izjavio 71-godišnja Bela Varga. “Zato su dimenzije najveće ručno izrađene knjige 4.18m X 3.77m.”

“Knjiga je jedinstvena je ne samo zbog veličine, već i zbog tehnike koje je pravljena.A pravljena je poput drevnih zapisa, sa drvenim tablama iz Švedske i kožom 13 argentinskih krava“, dodao je proizvođač papira.

Stvaranje knjige ocu i sinu bilo je veliki majstorski poduhvat. Pet šarkiknjige su laserom  sječeno to jest, pravljeno, papir je uvežen iz austrijske fabrike za papir, a štampanje je urađeno na velikom industrijskom štampaču koji se koristio za pravljenje reklamnih panoa.

Industrijska dizalica korišćena je za spuštanje džinovske knjige u položaj u kome se sada nalazi u fabrici papira. Samo okretanje jedne od njenih džinovskih stranica potrebno je šest ljudi, kako bi se izbjeglo slučajno cjepanje stranice!

Pod nazivom “Naše krhko prirodno nasljeđe“, knjiga Bele Varge bila je najveća knjiga na svijetu u zadnje dvije godine, sve dok kompanija u Abu Dabiju nije napravila knjigu od 5 metara.

Ipak knjiga iz sela Szinpetri u Mađarskoj ostaje i dan danas, najveća na svijetu tradicionalno ručno (iz)rađena knjiga !

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision