Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Najčudniji okusi sladoleda na svijetu

U narodu se kaže da se o ukusima ne raspravlja, ali ovi ukusi sladoleda koje ćemo vam predstaviti u tekstu spadaju u najčudnije ukuse sladoleda na svijetu. Vjerujemo da ovaj spisak ukusa sladoleda će vam biti baš neobični, bizarni i u jednu ruku zanimljivi.

Sladoled ugalj “all black”

Ko zna šta bi na ovo imao da kaže Marko Polo, koji je u Italiji donio prve sladolede iz Kine. U jednoj poslastičarnici u Los Anđelesu, “Little Damage Ice Cream Shop”, specijalitet je sladoled crne boje, čak i kornet, a za to je zaslužan aktivni ugalj.

Sladoled sa ukusom krompira

U Japanu, na primjer, ljudi obožavaju da jedu sladolede sa ukusom povrća, a jedan od omiljenih ukusa je slatki krompir (poznat i kao američki krompir). Ali možda su Japancima čudne neke nama uobičajene stvari – u Italiji su, prema jednom istraživanju Euriska, najtraženiji ukusi čokolada (27%), lješnik (20%), limun (13%) i jagoda (13%). Zatim slede šlag (10%), straćatela (9%) i pistaći (8%).

Sladoled sa ukusom sipinog mastila.

U Japanu, na ribljoj pijaci Hakodate, gradića na ostrvu Hokaido, može se probati sladoled sa ukusom sipinog mastila. Nije šala – sipino mastilo se često koristi kao boja ili kao dodatna aroma u jelima, a kada je u pitanju ukus sladoleda on je slan!

U Južnoj Koreji je vrlo lako moguće da se sladoled servira u tzv. jipangyi, tj. omotaču od kukuruza koji podseća na štap. Jipangyi je ustvari vrsta starog jela, ali su ga prije nekoliko godina otkrile sladoledžije koje su ga pretvorile u kornet sladoleda. Ovaj trend se proširio i u drugim zemljama i danas se mogu pronaći takvi sladoledi i u Njujorku. Što se tiče ukusa sličan je žitaricama.

Sadoled sa uskusom  jagode Ais kacang

U Maleziji, Singapuru i Bruneju jedan od najpoznatijih dezerata je Ais kacang (bukvalan prevod je: smrznute jagode). Prvobitno se pravio samo od leda i jagoda, ali vremenom je obogaćen palminim semenkama, slatkim kukuruzom, želatinastom travom i kockicama agar agara (prirodni želatin koji se dobija od crvenih algi koje pripadaju različitim porodicama). Ponekad se može praviti i sa aloe verom.

Sladoled sa ukusom jagnjećih iznutrica

Da li ste ikada čuli za haggis? To je tradicionalni škotski specijalitet koji se pravi od jagnjećih iznutrica u crevu. Morelli̛s, italijanska poslastičarnica koja se nalazi unutar velikog magacina Harrods u Londonu, odvažila se da napravi sladoled sa ovim specifičnim uskusom. Ko zna da li je za njegovu konzumaciju potrebno simboličnih 7 minuta koji su, prema Eurisku, dovoljni da 80% Italijana uživa u ovom neobičnom ukusu.

Sladoled sa ukusom slanine

U poslastičarnicama duž obala grada Rehobot Bič u Delaveru (SAD), specijalitete j sladoled sa ukusom slanine, koji teži da se nađe i u kombinaciji sa čokoladom. Veoma je tražen i milkšejk sa ukusom slanine: „Prodamo ih barem 10 dnevnoˮ, izjavio je za novine vlasnik poslastičarnice.

Sladoled sa ukusom piva.

Ko kaže da pivo može samo da se pije? Kod Sarkletija, u Minhenu, tokom septembra se u čast održavanja Oktobarfesta pravi bavarski sladoled sa ukusom piva. Ukus zavisi od vrste piva. Najvatreniji obožavaoci preferiraju Ginis pivo koje ima intenzivniji ukus i dobro ide uz čokoladu. Vlasnik Sarkletija, Jürgen Elsner, kaže da je veoma bitno da se sladoled od piva pojede dok je svjež kako bi se izbjegla da gorčina koja se javlja ako duže odstoji.

Sladoled sa ukusom kanabisa 

Možda nisu svi čuli za to ali sladoled sa ukusom kanabisa već postoji i prodaje se u Italiji. Može se probati u Alasiju i Pjetra Ligure.

Sladoled sa ukusom masti irvasa

Eskimski sladoled pod nazivom “Akutaq”pravi se od masti irvasa, koja se meša sa sveže palim snegom ili ledom, svežim bobicama a nekada i mlevenom ribom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision