Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Januara. 2022. USK
Na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona nije usvojen Budžet USK i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Na  održanoj redovnoj sjednici Skupštine USK nisu usvojena dva najvažnija financijska dokumenta, Budžet USK i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. Podražalo ih je tek 15 zastupnika, čime su se obistinile ranije najave da materijali neće proći na Skupštini. Razočarenje je to za budžetske korisnike, ali prije svega za zdravstvene radnike koji su očekivali da će zastupnici usvojiti budžet ZZO-a, nakon čega bi dobili decembarske plate,  te se započelo s implementacijom novih kolektivnih ugovora za zaposlene u javnom zdravstvu. Razlog neusvajanja je nepostojanje parlamentarne većine u Skupštini USK-a. “Razočarani smo i nezadovoljni. Opet smo kanton slučaj i to je sramota. Mi ćemo nakon sjednice Presjedništva Sindikata odlučiti o narednim koracima koje ćemo poduzeti”, kaže Elvir Hrustanović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Opozicija, koju predvodi SDA, se ne smatra odgovornom i traže da premijer podnese ostavku.

Mi smo iznijeli jasne argumente koji ukazuju na to da je decembarska plata mogla i trebala biti uplaćena zdravstvenim radnicima u USK, međutim vlast svjesno to nije uradila kako bi ih danas koristila kao živi štit na minusima pred Skupštinom ne bi li na taj način osigurali podršku i sebi politički opstanak. Kazao je ovo JASMIN MUSIĆ, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK..

U vladajućoj partiji su, s druge strane, iznenađeni. ..Za ovakvo djelovanje nema niko valjan razlog. Na stranu politika, stranke, naše razlike, međutim ovi ljudi  rade za 500 KM… Oni koji primaju po nekoliko hiljada, danas odlučuju o onima koji rade za 500 KM, izjavio je AGAN BUNIĆ, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK..

Posljednja  sjednica pokazala je da budžet USK ne može biti usvojen do kraja mjeseca budući da ne ide u formi prijedloga već nacrta, a samim tim potrebna je i javna rasprava. Što se tiče odluke o privremenom finansiranju, o njoj bi zastupnici mogli raspravljati na vanrednoj sjednici Skupštine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision