Subota, 2. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Januara. 2021. Zanimljivosti
Na Mjesec će poslati ženu, na Mars razne robote

NASA je najavila da će u 2021. napraviti “sljedeći koraka ka Mjesecu”, odnosno nastaviti istraživanje ovog Zemljinog satelita.

NASA do 2024. godine želi da bude prva u istoriji čovječanstva koja će poslati ženu na Mjesec. Osim toga, cilj joj je da do navedene godine ponovo pošalje muškarca.

Da bi ostvarila istaknute ciljeve, u 2021. godini namjerava realizaciju misije Artemis kojom će na površinu Mjeseca dostaviti potrebnu infrastrukturu za istraživanje.

Vozilo Rover bi trebalo ponovo biti lansirano na Mars u svrhu uzimanja uzoraka sa ove planete. Tom prilikom će testirati i napravu nazvanu “Moxie”, a kojom će pokušati da proizvode vazduh na ovoj planeti. Osim toga, na Marsu će testirati i robotizirani helikopter koji će koristiti za istraživanje.

U NASA-inom planu je i lansiranje u svemir, kako su ga opisali, moćnog teleskopa “James Webb”. Njime žele saznati više o dubinama svemira. To će biti prilika i da testiraju mogućnost preusmjeravanja opasnih asteroida.

U godini pred nama je i lansiranje svemirske sonde “Lucy” koja bi trebala biti na putovanju dugom 12 godina. Njome će istraživati drevne asteroidi. U orbitu će biti lansiran i satelit “Landsat 9” kojim će se promatrati planeta Zemlja.

Nadalje, NASA će nastaviti s lansiranjem astronauta i testiranjem novih letjelica. Predstaviće i novu klasu kandidata za astronaute.

Najavljeno je i lansiranje letjelice “Capstone”. Osim što će se koristiti za istraživanje, njenim infracrvenim laserom biće unaprijeđena komunikacija u svemiru.

To nije sve. NASA će raditi na razvoju prvog potpuno električnog aviona “X-57 Maxwell”, a testiraće i transportnu tehnologiju – npr. dostavljenje paketa dronovima.

Među ambicioznim planovima je i proizvodnja supersoničnog aviona X-59.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision