Četvrtak, 1. Aprila 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Aprila. 2021. USK
Na lokalitetu Lipa kod Bihaća intenzivirane pripreme za gradnju migrantskog centra

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić prilikom posljednje posjete lokalitetu Lipa kod Bihaća potvrdio je da su pripreme za izgradnju migrantskog centra u završnoj fazi, te da se uskoro može očekivati početak građevinskih radova.

Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) proces izgradnje prihvatnog centra kapaciteta za 1.500 ljudi podijelili su u četiri faze.

“U prvoj fazi smo radili na uspostavljanju građevinskih preduslova, odnosno raščišćavanju ostataka starog kampa i pripremanju terena za početak građevinskih radova. Pri samom kraju je i druga faza, u kojoj je pripremljena planska i projektna dokumentacija, te osigurana financijska sredstva za gradnju migrantskog centra. Već su raspisane i tenderske procedure, koje bi trebale biti okončane u roku od dvije ili tri sedmice”, kaže šef kabineta ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak.

Potpuna kontrola i nadzor nad trenutnim šatorskim naseljem na ovoj lokaciji je u nadležnosti Službe za poslove sa strancima BiH, a za više od 950 migranata i izbjeglica osigurani su dostojanstveni životni uslovi.

“Uradili smo ogroman posao u posljednje vrijeme. Ovim ljudima osim što su obezbijeđeni redovni prehrambeni obroci, pitka voda, brojne donacije odjeće i obuće, te higijenske potrepštine, na raspolaganju su im zagrijani boravišni prostor, veliki restoranski šator ili neka vrsta kantine, toaleti, prostori za održavanje lične higijene, a odnedavno i vanjska kuhinja u kojoj mogu pripremati vlastita tradicionalna jela. Posebno važno je osiguranje pružanja svakodnevne zdravstvene pomoći”, kazao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Dodao je i kako je u protekloj sedmici uspostavljena određena vrsta preventivne izolacije, ili privremenog smještajnog prostora za osobe koje tek dolaze u kamp i prolaze medicinsku trijažu, čime se pokušava maksimalno kontrolisati i zdravstveno-epidemiološka situacija.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision