Utorak, 28. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina
Na koji način će učenici pohađati nastavu u slučaju prekomjernog zagađenja zraka u Sarajevu
Anketu je napravilo Vijeće roditelja KS u saradnji s Ministarstvom obrazovanja KS, a odnosi se na period kada se proglasi epizoda Uzbune.

U okviru plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, Vlada KS donosi odluku o proglašenju epizoda Pripravnost, Upozorenje ili Uzbuna.

U okviru epizode Upozorenja, između ostalih, provodi se mjera zabrane održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama koje vrši organ MUP-a na zahtjev organa državne uprave nadležnog za poslove zdravstva. Ovu mjeru dužni su provesti MS i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS.

U okviru epizode Uzbuna mjera preporučuje da se nastava u školama organizuje tako da se izbjegavaju gužve u javnom prijevozu, a po potrebi i obustavi.

Od roditelja je zatraženo da se izjasne za koju su mjeru u vrijeme proglašenja epizode Uzbuna, odnosno da li su za redovno odvijanje nastave ili izvođenje online nastave.

Iz Vijeća roditelja KS naglašavaju kako se online nastava odvija za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, dok za učenike od prvog do četvrtog razreda profesori razredne nastave daju upute roditeljima putem viber grupa.

“Ovako organizovana alternativna nastava bi se smatrala kao redovno održana i ne bi se nadoknađivala”, ističu.

Na području Kantona Sarajevo trenutno je proglašena epizoda Pripravnosti. Zrak je okarakterisan kao nezdrav, ali ne na cijelom području KS. Najgora situacija je trenutno u Ilijašu. Zbog padavina i vjetra očekuje se da će u narednim danima situacija biti puno bolja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision