Ponedjeljak, 8. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Na izbore najviše potrošili SDA i SNSD

Vodeće političke stranke u Bosni i Hercegovini su na troškove kampanje za protekle Lokalne izbore 2020. godine potrošile oko 5,5 miliona maraka. Međutim, prema rezultatima istraživanja stranke su u protekloj kampanji potrošile daleko veće iznose od onih koje su prikazale.

Prema podacima iz postizbornih finansijskih izvještaja političkih partija i nezavisnih kandidata koji su dostavljeni CIK-u, za kampanje na Lokalnim izborima 2020. godine potrošeno je skoro dva puta manje novca nego na prethodnim Opštim izborima održanim 2018. godine.

„Stranke su najviše novca potrošile na štampanje predizbornih oglasa, plakatiranje, saopštenja i oglašavanje u medijima. Najmanje se, za razliku od prethodnih godina, zbog korona virusa trošilo na predizborne skupove. Upravo zbog neodržavanja predizbornih skupova na kampanje za lokalne izbore 2020-e potrošeno je najmanje novca u zadnih 15 godina. Najviše novca za kampanje potrošili su SNSD i SDA koji su i ostvarili najbolje rezultate na proteklim lokalnim izborima“.

Stranke sa najviše novca po pravilu osvajaju najviše glasova. Slučajevi da neko sa malo uloženog novca postigne dobar rezultat svode se na nivo statističke greške.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision