Friday, 9. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Na Islandu počelo raditi najveće postrojenje za isisavanje ugljendioksida na svijetu

Najveće postrojenje za isisavanje ugljendioksida iz zraka na svijetu počelo je raditi na Islandu. Očekuje se da će godišnje isisavati 4.000 tona ugljendioksida, što je jednako količini ugljendioksida koja se emituje iz 790 automobila.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), prošle godine u cijelom svijetu je emitovano 31,5 milijardi tona ugljendioksida. Naučnici navedeno postrojenje smatraju značajnim doprinosom u ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Postrojenje nazvano Orca, što na islandskom jeziku znači energija, je sačinjeno od osam velikih kontejnera u kojima su filteri i ventilatori. Potom se ugljendioksid miješa sa vodom i skladišti ispod tla. Nakon izvjesnog vremena se pretvara u čvrsto stanje, odnosno u stijenu. Cijeli sistem funkcioniše zahvaljujući obližnjoj geotermalnoj elektrani.

Riječ je o novoj i skupoj tehnologiji, ali za koju se nada da će biti jeftinija i da će time postati više dostupna. Podaci IAE kazuju da širom svijeta postoji 15 ovakvih postrojenja koji godišnje isisaju 9.000 tona ugljendioksida.

Postrojenje na Islandu napravili su islandska kompanija Carbfix i švicarska start-up kompanija Climeworks AG, prenosi Sky News.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision