Ponedjeljak, 25. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Na Humu u Sarajevu jutros se slavila država

Na brdu Hum u Sarajevu danas je podignuta jedna od najvećih zastava BiH povodom obilježavanja Dana državnosti, a bošnjački član Predsjedništva, Šafik Džaferović je izrazio uvjerenje da će, kako je rekao, vrlo brzo doći dan kada će ovaj praznik biti obilježavan na cijeloj teritoriji te države.

Rekao je i da je to najvažniji datum u istoriji BiH kada je, kako je naveo, potvrđen njen integritet, suverenitet i državnost, ali je dodao da se se i dalje mora boriti za celovitu i demokratsku BiH, kao zemlju jednakih i ravnopravnih građana, protiv retogradnih ciljeva.

„Mi se i danas borimo u nekim delovima BiH za ravnopravnost svih naroda i građana. Neće biti dobro sve dotle dok se se svakom čoveku ne osiguraju jednaka prava bez obzira gde živi. Posebnu odgovornost u tome imaju političari i posebno njihove izjave koje daju javnosti“, rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portla Klix.

Džaferović je rekao da je netačna izjava koja se mogla čuti pre dva dana da je „BiH zajednička, a da je RS samo srpska“.

„To je netačana i duboko anticivilizacijska izjava koja opravdava i podstiče nove diskriminacije unutar BiH“, rekao je Džaferović.

Osvrnuvši se na to što se Dan državnosti BiH ove godine obelezava bez formirane vlasti, te dodao da je sam želeo da se vlast formira odmah nakon izbora kako bi se posvetili reformama, ekonomiji i drugim bitnim pitanjima, ali da do toga nije došlo.

„Mi smo pre nekoliko dana u Predsedništvu BiH postigli sporazum u vezi jednog vrlo važnog pitanja i on je na tragu vladavine prava, poštuje zakone i strategije. Taj sporazum prihvata NATO savez što je u svemu ovome najvažnije i omogućava da se deblokira proces formiranja vlasti na državnom nivou“, rekao je Džaferović i dodao da očekuje da se što prje formira vlast na državnom i federalnom nivou.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision