Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Decembra. 2020. Zanimljivosti
Na Farskim otocima izgrađen prvi podmorski tunel s kružnim tokom

Protekloga vikenda na Farskim otocima otvoren je prvi u svijetu podvodni kružni tok, u sklopu podmorskog tunela koji spaja tamošnje otoke Strejmoj i Ejsturoj. 

Nije to samo po sebi ništa posebno, ovo otočje već se godinama polako povezuje podmorskim tunelima, a ovaj 11 kilometara dugi tunel samo je dio veće mreže. Omogućit će vozilima brže putovanje između otoka Strejmoj i Ejsturoj pa će se na toj relaciji, skraćenoj sa 55 na 17 kilometara, umjesto dosadašnjih sat i 14 minuta, voziti tek 16 minuta. No, ni to nije ništa novo niti posebno – ono što posljednji tunel izdvaja od drugih je činjenica da je to prvi podmorski tunel u svijetu koji u sebi ima i – podmorski kružni tok.

Kako bi ga učinili atraktivnijim, dizajneri su ga osmislili da naliči na meduzu, s velikim zakrivljenim potpornim stubom u sredini, te su ga osvijetlili i obojili projekcijama. Sve na kraju izgleda kao da se vozite unutar staklenog tunela, a iznad vas kao da se vidi more. U sredini je postavljena skulptura koja prikazuje ljude u tradicionalnom folklornom plesu Farskih otoka, sve je puno lokalne i globalne simbolike, a inžinjerski, ovaj tunel nije nimalo manje impresivan.

Mreža tunela na najdubljem je dijelu smještena 187 metara ispod površine mora i danas se sastoji od čak 19 tunela nastalih od šezdesetih godina do danas.

Podmorski rotor koštao je, zajedno sa 11-kilometarskim tunelom, oko 150 miliona eura. Finansirale su ga danske vlasti, čija su Farski otoci autonomna pokrajina, kroz kredite i vlastita sredstva namijenjena za unapređenje saobraćajne povezanosti stanovnika ovog otočja. Investiciju planiraju vratiti naplatom tunelarine u iznosu od 75 kruna.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision