Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Na današnji dan prvi put se pojavio Miki Maus u crtiću “Parabrod Willy”

Danas je 19. septembar 2021. godine, a na ovaj datum u historiji su se desile mnoge stvari.1928. “Parobrod Willy”, prvi animirani crtani film u kojem se pojavio Mickey Mouse, prikazan je u njujorškom bioskopu Colony Theater.

Jedan od najznačajnijih anim. filmova uopće, prvi je anim. film sa sinkroniziranim zvukom i djelo koje je afirmiralo svjetski popularna crtanofilm. junaka Mickeya Mousea. Nakon neuspjeha svojega prethodnog projekta, serije Oswald, sretni zec (1927), Disney je završio prvi nij. film s Mickeyjem, Ludi avion (1928). Za realizacije drugoga, Galopirajućeg gauča (1928), prikazan je prvi zv. film → Pjevač jazza, te se D. odlučio na realizaciju Parobroda Willyja, improvizirajući zvučnu obradu i zv. efekte, kao i tehnološke metode fonograma. Koautor lika i karaktera Mickeyja (kojemu je ime nadjenula Disneyjeva supruga) bio je Ub Iwerks (1901–1971), a na filmu su radili i Wilfred Jackson i crtač Les Clarce, dok ga je ugl. financirao Waltov brat, Roy Disney. Glazb. podloga i postprodukcija realizirane su u New Yorku s orkestrom Carla Edouvarksa, a glas Mickeyju dao je sam Walt (sinkronizirao ga je sve do kraja 1940-ih). Film je premijerno prikazan u kinu Colony Theatre u New Yorku 18. XI. 1928.
Postigavši senzacionalan komerc. uspjeh, inaugurirao je Disneyjev umj. i tehnološki svjetonazor, dominantan u animaciji do 1950-ih. Osim tzv. pune animacije, na iskustvu nij. filma afirmirano je načelo sukoba Mickeyja s negativcem, a u filmu se pojavljuje i Mickeyjeva družica Minnie, dok se prizor u kojemu Mickey »svira« ksilofon po kravljim zubima drži antologijskim. Do 1953. u Disneyjevoj je produkciji realiziran 121 kratki film serije s Mickeyjem, obilježene spojem iskustava basne, bajke, satire, karikature, mjuzikla i slapstick-komedije, dopadljivim melodijama i atraktivnom, dinamičnom animacijom. Mickey, uz Chaplinova Skitnicu, vjerojatno najpopularniji film. karakter uopće, doživio je tijekom vremena lagani redizajn, a popularan je i kao junak stripova.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision