Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Maja. 2022. USK
Na današnji dan prije 27 godina poginuo ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić

Na današnji dan prije 27 godina ubijen je tadašnji ministar vanjskih poslova RBiH Irfan Ljubijankić. Helikopter u kojem je letio iz Bihaća prema Zagrebu pogođen je raketom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske Krajine, nedaleko od Slunja, u Hrvatskoj.

Zajedno sa njim poginuli su njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot N. Dudajev, inače Ukrajinac, za kojeg se također smatra da je poginuo, iako njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Ljubijankiće je rođen 26. novembra u Bihaću. Po profesiji je bio doktor, specijalizirajući otorinolariongologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U dva navrata je kao doktor radio i u Libiji.

Jedan je od osnivača SDA i bio je prvi predsjednik Općinskog odbora SDA Bihać. Međutim, ono što je zanimljivo je da na prvim višestranačkim izborima 1990. godine nije bio ni na jednoj kandidatskoj listi. Ipak, SDA je na općinskom nivou u Bihaću te 1990. godine odnijela veliku pobjedu. Poslije je imenovan i u Glavni odbor DSDA, a u trenutku pogibije bio je i predsjednik Glavnog odbora Stranke.

Na sjednici tadašnje Vlade RBiH 23. juna 1994. godine izabran je za ministra vanjskih poslova RBiH. Nepunih godinu dana nakon toga je poginuo.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision