Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2021. Svijet
Na COP26 osuđena ‘prazna obećanja’ u svijetu fosilnog goriva

U završnici važne konferencije o klimi koja se održava u Glasgowu, UN-ov generalni sekretar osudio je “prazna” obećanja u svijetu koji još ovisi o fosilnom gorivu, unatoč nekim optimističnim znacima, prenosi Hina.

“Obećanja zvuče prazno kada industrija fosilnog goriva i dalje prima hiljade milijarda subvencija (…) i kada zemlje još grade elektrane na ugljen”, rekao je Antonio Guterres priznajući da se od početka COP26 31. oktobra ipak primjećuju “znaci koji pružaju nadu” .

Dvadesetak zemalja se obvezalo da će do kraja 2022. prekinuti financiranje projekata fosilnih energija u inostranstvu, četrdesetak zemalja je objavilo izjavu o pretvaranju ugljena u čistu energiju, a u četvrtak su neke zemlje formirale koaliciju radi napuštanja upotrebe nafte i plina. Te su pomake pohvalile brojne nevladine organizacije, upozorivši ipak na odsutnost velikih zemalja proizvođača.

Pitanje energija iz fosilnog goriva jedno je od spornih pitanja u prvoj inačici završne odluke koju je pripremilo britansko predsjedateljstvo COP26 koje poziva da se “ubrza napuštanje ugljena i financiranje fosilnih energija”.

Oko preostalog dijela prijedloga teksta nije bilo suglasnosti, daleko od toga, pa pregovarači dvjestotinjak zemalja imaju još puno posla do petka u 18 h i nakon toga.

Manji porast temperature

“Pred nama je i dalje golem izazov”, priznao je predsjedatelj COP26 Alok Sharma. “Zabrinut sam zbog broja neriješenih problema u vezi s financiranjem dan prije planiranog završetka”, dodao je, pozivajući istodobno na “ambicioznost” i na “popuštanje”.

“Kao što sam jučer rekao, svijet nas gleda i htio bi da surađujemo i dogovorimo se. Ne možemo ga iznevjeriti”.

Pariškim klimatskim ugovorom je zadano da porast prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje mora biti “znatno manji” od +2 Celzijeva stupnja, ako je moguće +1,5 stupnjeva. No unatoč novim obvezama za razdoblje do 2030. najavljenim uoči početka COP26, svijet ide prema “katastrofalnom” zagrijavanju od +2,7 Celzijevih stupnjeva, ocjenjuje UN.

Uz uvjet da se sve te obveze ispune. “Obećanja neće spasiti čovječanstvo”, istaknula je mlada aktivistkinja iz Ugande Vanessa Nakate, izrazivši sumnju u iskrenost tih obećanja. “Ne vjerujemo vam”, rekla je pred izaslanstvima.

IZVOR: AGENCIJE

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision