Srijeda, 10. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Februara. 2021. Zanimljivosti
Način da zaštitite srce

Koliko su važni geni, a koliko ishrana i šta se ne smije prije operacije? Šta moraju znati oni koji imaju problem sa srcem, a šta oni koji bi da ga spriječe? Koliko su važni geni, a koliko ishrana i šta se ne smije prije operacije? Odgovore na ova pitanja dali su poznati stručnjaci.

Manje mesa

Zdrava prehrana – Optimalna dijeta je, generalno, mediteranska, uz korištenje maslinovog ulja, bez životinjskih masti, kao što je puter, manje mesa, soli, vina i alkohola u manjim količinama.

Kontrola krvnog pritiska – Čak i zdrave osobe trebaju kontrolirati vrijednosti pritiska svaka tri mjeseca. Oni od 40 do 50 godina, kada pritisak može rasti, trebali bi i češće mjeriti. Za nekoga ko je već imao povišene vrijednosti, stalno treba voditi računa o parametrima.

Trening za srce – Tri puta sedmično po 15 minuta prijat će srcu. Ko je spreman, može planirati i više ponavljanja.

Redukcija stresa – Dvije stvari koje preporučujemo: da se isključite i opustite. Važno je baviti se sportom, jer se tako smanjuje nivo hormona stresa. Drugo, kraće popodnevno drijemanje 15-20 minuta može učiniti čuda. Vrlo je važno imati čvrst san.

Nasljedni rizik

Genetski rizik – Oni kojima su otac ili majka rano umrli od srčanog udara, imaju visok genetski rizik. Oni bi trebali znati nivo lipida i holesterola i kontrolirati ih. Povećani lipidi ne izazivaju simptome, ali se mogu lako detektirati i dovesti u red. Svako ko ima nasljedni rizik, trebao bi ih kontrolirati od 30 do 40 godina. Svi s hronično povišenim lipidima mogu, također, uzimati preparate za snižavanje masnoće u krvi (statine) ili poduzimati druge preventivne mjere.

Ostati u pokretu

Za rehabilitaciju pacijenta poslije operacije srca važno je ostati u pokretu. Klinike imaju za cilj da vas navedu da načinite promjene u ponašanju i da imate poseban program vježbi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision