Subota, 19. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Oktobra. 2019. USK
Načelnik Prošić: Ako migranti dođu u Medeno Polje, mi ćemo krenuti u Evropsku uniju

Nekadašanja farma u mjestu desetak kilometara od Bosanskog Petrovca sve se češće spominje kao lokacija na kojoj bi migranti mogli biti smješteni

Posljednjih nekoliko dana, kako migrantska kriza u Usko-sanskom kantonu sve više eskalira, Medeno Polje, mjesto desetak kilometara od Bosanskog Petrovca, sve se češće spominje kao lokacija na kojoj bi oni mogli biti smješteni.

U tom mjestu postoji nekadašnja farma krava i ovaca, a vlasnik Halil Bajramović ponudio ju je besplatno za smještaj migranata. Međutim, u Bosanskom Petrovcu oštro se protive toj ideji.

Dejan Prošić, načelnik te općine, podsjeća da je Općinsko vijeće donijelo rezoluciju kojom se protivi takvom rješavanju migrantske krize.

– Smatramo da bi to bio veliki udar na našu lokalnu zajednicu, koja ima svega 4.000 stanovnika. Ako dođe 2-3.000 migranata, to potpuno mijenja strukturu stanovništva. Mi nikako ne možemo odgovoriti ni sigurnosnim, ni medicinskim izazovima. Svi stanovnici su protiv toga, ne želimo da naša lokalna zajednica bude talac neriješenih odnosa unutar viših nivoa vlasti i međunarodne zajednice – decidan je Prošić.

U slučaju da neko bez njihovog pristanka pokuša smjestiti migrante na ovu lokaciju, kaže da će izaći na ulice i blokirati magistralni put M5.

– Ako nama dođu migranti, ništa drugo nama ne preostaje nego sve napustiti te da i mi krenemo put Evropske unije – kaže Prošić.

On podsjeća da čak ni Bihać ne može odgovoriti ovim izazovima, a to pogotovo ne bi mogli učiniti oni u Bosanskom Petrovcu.

– Mi nemamo bolnicu, imamo jednu malu policijsku stanicu… Jednostavno, ne možemo odgovoriti tim izazovima – zaključuje načelnik.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision