Ponedjeljak, 22. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
MUP HNK: Upozoravamo vlast, posegnut ćemo za nepopularnim mjerama

Kolektivni ugovor koji je sindikat policije početkom godine potpisao sa vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona dijelom se poštuje, ali jedan dio i dalje se ne rješava, što policajcima u ovom kantonu otežava život i stvara velike probleme.

Kamen spoticanja je u nepridržavanju Članka 23 spomenutog ugovora, koji reguliše dodatke na platu državnih službenika i namještenika čiji su poslovi usko povezani s operativnim poslovima policije.

Policajci i vlada imali su usmeni dogovor o isplati potraživanja policajaca koji su vladu dobili na sudu. Potraživanja koja su postala pravosnažna do 2010. godine su isplaćena, dok se na ostale još čeka. Iako je dogovoreno da se isplate vrše kvartalno, novac, oko 12 miliona maraka, još nije uplaćen.

“Idu kolektivni godišnji odmori a mi do danas nismo dobili nijednu tu kvartalnu isplatu, imamo osjećaj da se neko poigrava s nama, samo tražimo ono što smo se dogovorili, ništa više. Što se tiče rada ministarstva, poznato vam je da imamo ogroman problem, jedini smo kanton u Federaciji koji nema komesara policije, samim tim sva ostala tijela unutar ministarstva, policijski odbor, javno žalbenog biroa, disciplinske komisije, javno žalbene komisije, mi to nemamo i ja se sam pitam na koji način i kako mi to funkcionišemo”, navodi u izjavi za BHRT Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK.

Premijer Vlade HNK bio je nedostupan za izjavu, dok nam je ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda telefonski objasnio da je formirana komisija koja radi na utvrđivanju liste policajaca kojima treba biti isplaćena odšteta. Ostali problemi rješavaće se korak po korak.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision