Subota, 9. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Mreža za izgradnju mira ohrabruje građane da istraju u borbi protiv svake vrste fašizma

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 195 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir, izdala je saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra 2019.

“Nasilje koje se dogodilo na ulicama i trgovima Njemačke, 9. novembra 1938. godine označilo je početaka državnog organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom velikog broja nedužnih muškaraca, žena i djece u koncentracionim logorima. Kristalna noć smatra se simboličnim početkom holokausta, sistemskog iskorjenjivanja Jevreja, koji je počeo diskriminacijom i isključivanjem njemačkih Jevreja i naposljetku doveo do ubistva velikog broja Jevreja i tzv. “neprijatelja njemačke države: “kriminalaca i asocijalnih” ljudi, članova različitih religijskih zajednica, osoba sa različitim vrstama invaliditeta, političkih “prestupnika”, Roma, LGBTI osoba…

Generalna skupština UN-a je na zasjedanju od 01.11.2005. godine donijela zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koja apeluje na sve članice UN-a da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji Holokausta, kako bi se iskazala odlučnost u borbi protiv sprječavanja genocida i svih oblika anti-semitizma, rasizma i ksenofobije u budućnosti.

Bosna i Hercegovina je društvo u kome su podjele nastale ratnim razaranjima još uvijek vidljive, u kome vlada etno-nacionalna politika, gdje još uvijek postoje dvije škole pod istim krovom, gdje se dijelimo po trećinskom i ostalom pravilu, gdje se skrnave vjerski objekti, ispisuju grafiti sa fašističkim sadržajima, a na zgradama oslikavaju murali ratnih zločinaca, gdje je mržnja prema “drugom i drugačijem” još uvijek živa i održavana od strane sistema i gdje mediji šire govor mržnje, vjersku i nacionalnu mržnju i netrepeljivost i pozivaju na konkretna činjenja zločina iz mržnje.

Mreža za izgradnju mira ohrabruje građane i građanke Bosne i Hercegovine da istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela. Promjena uvijek dolazi iznutra, od nas, i svi mi individualno smo odgovorni prema sebi, svojim užim i širim porodicama, lokalnim zajednicama, čitavoj državi. Ne smijemo dopustiti da nas mržnja izjeda, ne smijemo se dopustiti da povrijedimo druga ljudska bića.  Mreža za izgradnju mira apeluje i na vladajuće strukture da opravdaju povjerenje koje su im građani_ke dali na izborima i počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego je usmjerena na potrebe društva koje predstavlja. Mreža za izgradnju mira će i u budućnosti nastaviti ulagati napore da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, ponovnom uspostavljanju zlatnih mostova, građenju suživota i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma i antisemitizma”, saopćeno je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision