Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2021. Svijet
Moskva traži od NATO-a da poništi obećanja o članstvu Ukrajini i Gruziji, Alijansa odbila

Moskva je zatražila da NATO povuče obećanje dato 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana postati članice ovog vojnog saveza, te saopštila da Alijansa treba da obeća da neće razmjestiti naoružanje u zemljama koje se graniče sa Rusijom i tako ugroziti njenu bezbjednost. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je zahtjev Rusije.

Zahtjeve o odbacivanju obećanja je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova i oni predstavljaju do sada najkonkretnije stavke o bezbjednosti koje predsjednik Rusije Vladimir Putin želi da dobije od Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

Među njima je i prijedlog o uspostavljanju regularnog dijaloga o odbrani i izbjegavanju bliskih susreta vojnih aviona i ratnih brodova, što bi mogla da bude osnova za diskusiju sa Vašingtonom poslije dvočasovnog razgovora Putina i predsjednika SAD Džozefa Bajdena putem video-veze.

SAD i Ukrajina ranije su odbile mogućnost uvođenja veta na članstvo Kijeva u Alijansi.

Rusko Ministarstvo odbrane ističe da je NATO na putu da uvuče Ukrajinu u svoje članstvo, što bi dovelo do razmještanja raketnih sistema čija bi meta bila Rusija.

“Takvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive prijetnje po našu bezbjednost i izaziva ozbiljne vojne rizike za sve umiješane strane, sve do tačke velikog sukoba u Evropi”, piše u saopštenju.

Stoltenberg je rekao da stav NATO-a o Ukrajini ostaje nepromijenjen.

“Stav NATO-a kada je riječ o našem odnosu sa Ukrajinom ostaje nepromijenjen. Fundamentalni je princip da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, uključujući dio kog bezbjednosnog aranžmana želi da bude”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da će o odnosu Alijanse sa Ukrajinom odlučivati 30 saveznika iz NATO-a i Ukrajina “i niko drugi”.

“Ne možemo prihvatiti da Rusija pokušava da ponovo uspostavi sistem u kojem velike sile poput Rusije imaju sfere uticaja, gdje mogu da kontrolišu i odlučuju šta će druge članice da urade”, rekao je Stoltenberg.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision