Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Mogu li izmjene Zakona o PDV-u dobiti svoj epilog na posljednjim sjednicama Paramenta BiH u ovom mandatu? 

Mogu li izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost konačno dobiti svoj epilog na posljednjim sjednicama oba doma Paramenta Bosne i Hercegovine u ovom mandatu? Naime, o izvještajima Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH izjašnjavaće se delegati Doma naroda, potom i zastupnici Zastupničkog doma. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ponovo upozoravaju da su predložene diferencirane stope PDV-a neprovodive. A i ekonomisti su skeptični kada je u pitanju provedba ovog zakona u praksi.

Zajednička komisija prihvatila je da Zakon o porezu na dodanu vrijednost bude dopunjen tako da PDV na osnovne životne namirnice bude snižen sa 17 na nula posto, a da na luksuz bude povećan na 22 posto. Sada je na potezu Zastupnički i Dom naroda PSBiH koji trebaju potvrditi dopune zakona. Da li će se i desiti na posljednjim sjednicama ovog saziva zavisi od raspoloženja delagata i zastupnika u državnom parlamentu. Problem je i u tome koliko bi nulta stopa bila vremenski primjenjiva. Komisija utvrdila period od oktobra do kraja godine. Premalo vremena za UIO BiH i zbog toga još jedno upozorenje. Izražavaju zabrinutost zbog tehničkih mogućnosti provođenja ove odluke i sistema naplate indirektnih poreza.

“Provođenje izmjena zakona je nemoguće bez donošenja pravilnika kojim bi između ostalog bilo precizno definisano koji su sve artikli oporezivi nižom stopom, kao i oni po višoj. Nepostojanje te odredbe dovelo bi do situacije da obveznici indirektnih poreza imaju nejasnoća i nejednako postupanje. Između ostalog podrazumijeva pribavljanje saglasnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, mišljenja Direkcije za evropske integracije i proces javnih konsultacija koji mora da traje najmanje 15 dana. Imajući u vidu sve navedeno neophodne radnje u vezi sa provođenjem prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, primjena istog bi bila moguća najranije u u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona”, navode iz UIO.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision