Nedjelja, 13. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Modro jezero kod Imotskog krije strašnu priču o nastanku

Modro jezero, jezero u blizini Imotskog, smatra se jednim od najljepših krških jezera u Hrvatskoj. Nalazi se ispod klisure na kojoj je utvrda Topana, a u blizini je i Crveno jezero – još jedan prirodni fenomen po kojemu je ovaj kraj poznat. Jezera spadaju u zaštićene spomenike prirode i omiljena su izletišta turista koji posjete Imotsku krajinu.  

Modro jezero posebno je privlačno ljudima koji vole boraviti u netaknutoj prirodi, jer je vrlo pristupačno za posjetu. Do njega vode uređene stepenice, pa je to tokom ljeta jedno od najposjećenijih kupališta u tom kraju.

No, s vrućim danima Modro jezero pomalo presuši, pa poduzetni stanovnici  na njegovom dnu tradicionalno zaigraju nogomet.

Ljubitelja nogometa ne nedostaje, budući da je jezero u neposrednoj blizini stadiona Gospin dolac, na kojem treniraju i igraju članovi Nogometnog kluba Imotski.

Inače, ova kraška jama visoka je oko 528 metara, a dubina jezera je oko 281 metar, pa se smatra da bi to moglo biti najdublje jezero u Evropi. Stručnjaci vode posebnu brigu o kvaliteti vode i urednosti plaža te okoliša jezera, tako da se u okolici redovno sade i njeguju  prikladne mediteranske vrste bilja.

Također, još od 2018. godine pokrenuta je inicijativa da se to područje zaštiti kod UNESCO-a, kao zaštićeni geopark.

I uz ova dva jezera veže se legenda o tome kako su nastala nakon propasti Gavanovih dvora, koja se, zapravo, povezuje s nastankom niza jezera. To je priča o oholom bogatašu i njegovoj ženi te njihovoj djeci, koji su svi odreda bili bahati, nemilosrdni prema siromasima i izrazito škrti, uvjereni da će u svom bogatstvu uživati dovijeka.

Zbog tih zlih osobina stigla ih je Božija kazna – Gavanovi dvori bivaju zauvijek uništeni, zemlja ih proguta, a na mjestima gdje su nekad bili nastaju Crveno jezero i Modro jezero.Koga god ta priča potakla na razmišljanje o stvarnim vrijednostima u životu, prirodne ljepote Modrog jezera, koje se nerijetko prelijeva u bezbroj nijansi plave boje, mnogima donose spokoj  i utjehu u ružnoj svakodnevici.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision