Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Maja. 2022. Zanimljivosti
Moderni sojevi gripa potencijalno potomci gripa sa početka 20. vijeka

Virus sezonskg gripa H1N1 mogao bi da bude direktni potomak soja gripe iz 1918. koji je izazvao pandemiju, prema rezultatima nove studije koja baca više svijetla na evoluciju virusa.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Nature Communications“, naučnici su proučavali genome uzoraka virusa prikupljenih u Evropi tokom pandemije 1918. godine, koja je u svijetu odnijela između 50 i 100 miliona života.

Istorijski medicinski zapisi upućuju na to da je pandemija dostigla vrhunac u jesen 1918. i da je trajala do zime 1919. godine, piše Independent.

Ali naučnici, među njima i oni sa Instituta Robert Koh u Nemačkoj, rekli su da je tek tridesetih godina prošlog veka potvrđeno da je riječ o bolesti virusnog porekla.

Pozivajući se na prethodna istraživanja, rekli su da je virus koji je prouzrokovao pandemiju virusa gripe A (IAV) podtipa H1N1, nazvan tako na osnovu dva proteina na površini virusa gripe, hemaglutinina (H) i neuraminidaze (N).

S obzirom na rijetka sekvencioniranja virusa u tom periodu, naučnici smatraju da je genomska analiza virusa iz 1918. bila komplikovana.

U novoj studiji naučnici su analizirali 13 uzoraka pluća različitih pojedinaca, koji se čuvaju u istorijskoj arhivi muzeja u Nemačkoj i Austriji, a prikupljeni su između 1901. i 1931. godine.

Analiza je uključivala i šest uzoraka prikupljenih 1918. i 1919., a njom su naučnici uspeli da sekvencioniraju dva delimična genoma prikupljena u Berlinu u junu 1918. i potpuni genom prikupljen u Minhenu 1918. godine.

Zaključili su da je genomska raznolikost uzoraka u skladu sa kombinacijom lokalnog prenosa virusa, kao i prenosa na velike udaljenosti.

Upoređivanjem genoma prije i nakon vrhunca pandemije, naučnici su ustanovili da postoji varijacija u genu nukleoproteina, koji je povezan sa otpornošću na antivirusne odgovore i mogao je da omogući prilagođavanje virusa na ljudski organizam.

Njihovi nalazi zasnivaju se na analizi molekularne evolucije virusa i ukazuju na to da bi svi genomski segmenti modernog sezonskog gripa H1N1 mogli direktno da potiču od početnog pandemijskog soja iz 1918. godine.

Kažu i da je novo istraživanje u suprotnosti s ostalim hipotezama koje upućuju na to da je sezonski virus nastao reasortiranjem gena između različitih virusa.

S obzirom na to da su uzorci virusa još uvijek rijetki, istraživači kažu da nova studija ukazuje na značaj istraživanja povijesnih arhiva, kao i na uvid koji oni pružaju kada su posrijedi razvoj i širenje virusa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision