Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
MMF se nada da će 307 miliona eura u BiH biti ‘mudro’ potrošene

Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačio je 23. avgusta na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine oko 308 miliona eura. Centralna banka BiH će taj novac dalje proslijediti na račune dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

Federacija BiH trebala bi, prema sporazumu BiH s MMF-om iz 2016. godine, dobiti dvije trećine tog iznosa, a Republika Srpska jednu trećinu. Brčko distrikt neće dobiti “ni marke”, osim ako se entiteti ne odreknu nekog iznosa u korist ove treće zasebne administrativne jedinice.

MMF je zamislio da ovaj novac bude pomoć zemljama u borbi protiv pandemije COVID-19. Međutim, novac je uplaćen bez ikakvih uslova , ne traže se nikakve reforme i nije riječ o kreditu.

BiH će platiti samo 154.242 eura na ime “SDR kamate na konverziju u određenu valutu” i entiteti ga mogu potrošiti na što god žele. Mogu ga, naprimjer, koristiti za otplatu kredita, isplatu penzija, uplatu poreza koje duguju javna poduzeća, ugraditi rebalansom u entitetske budžete ili dalje proslijediti u budžete kantona (u FBiH), općina i gradova.

Vlada Federacije BiH je 26. avgusta odlučila da će dio novca u iznosu od 102,25 miliona eura raspodijeliti na deset kantona kao “financijsku pomoć budžetima za provođenje strukturalnih reformi”.

Premijer Vlade Republike Srpske je najavio da će novac MMF-a iskoristiti za pomoć i socijalna davanja, povećanje penzija i plaća u tom entitetu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision