Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
MMF i Svjetska banka obećali pomoć BiH u borbi protiv krize 

Bosna i Hercegovina je domaćin godišnjeg sastanka grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. U fokusu razgovora između visokih predstavnika MMF-a i Svjetske banke, guvernera centralnih banaka i ministara, su politike i programi MMF-a i Svjetske banke, kao i pitanja ključna za evropsku i svjetsku ekonomiju – pitanja inflacije i energetske sigurnosti, tranzicije i saradnje. Na sastanku su predstavnici MMF-a poručili da nisu za smanjenje poreznih opterećenja. Predsjedavajući savjeta  ministara Zoran Tegeltija poručio je da podaci MMF-a nisu ohrabrujući.

Inflacija, nestašica energenata, globlani problemi, bez sumnje odrazit će se i na Bosnu i Hercegovinu, u narednom razdoblju, istaknuo je predsjedatelj Vijeća ministara, nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

“Njihove su poruke da kriza sa energentima i sa cijenom hrane neće biti samo u 2022., nego će se prenijeti i na 2023. godinu, što je ozbiljan izazov. Druga stvar, na kojima smo jasno dobili poruku, da će se naše zemlje, pogotovo one koje nisu članice Evropske unije, susresti s problemom da neće moći dobiti financijska sredstva EU. Teško je reći šta je veći izazov za BiH u ovom trenutku”, navodi Tegeltija.

Univerzalno rješenje za ovaj problem ne postoji, ističe Tegeltija. Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreznih opterećenja, ali su voljni surađivati i spremni su podržati vlasti u provedbi ciljanih socijalnih mjera potpore pojedinim kategorijama stanovništva.

“Ova grupa zemalja imat će priliku da razgovara o različitim pitanjima, uključujući makroekonomske i strukturalne izazove, imat ćemo priliku da razgovoramo onome što je pred nama, da pogledamo u budućnost, a upravo Sarajevo i BiH su odličan primjer kako iz jedne krize krenuti ka oporavku”, ističe Paul Hilbers, izvršni direktorMeđunarodnog monetarnog fonda.

U rješavanju krize zemljama članicama konsti-tu-ence, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Svjetska banka obećala je financijsku pomoć.

“Svjetska banka je osigurala značajnu financijsku pomoć. I ove godine su osigurana sredstava oko 150 milijuna dolara, koji će biti utrošeni upravo za podršku i solidarnost”, naglašava Aksel van Trot-sen-burg, upravni direktor u Svjetskoj banci.

Predstavnici MMF-a održali su i sastanak sa članovima Fiskalnog vijeća BiH. Bez konkretnih prijedloga i rješenja, uz zajednički zaključak da su pred Bosnom i Hercegovinom dva ključna izazova, kako da se obuzda rastuća inflacija i kako se suočiti sa nestankom energenata.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision