Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2021. USK
Mještani Sanice ponovo protestovali: Uništena je duša rijeke

U mjestu Sanica, nadomak Ključa, u petak  je ponovo održano protestno okupljanje zbog aktuelnih radova koji se izvode na istoimenoj rijeci koja protiče kroz ovo mjesto, a mještanima koji protestuju podršku su pružili i predstavnici nekoliko ekoloških udruženja iz BiH.

Također, bila je prisutna i Sanela Klarić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koje je u proteklom periodu pred ovim zakonodavnim tijelom problematizirala pomenute radove.

“Nažalost, ovo što sam vidjela na licu mjesta mnogo je gore nego na snimcima i fotografijama. Jednostavno, uništena je duša rijeke, a nadležne institucije koje su trebale reagirati i zaustaviti radove koji se izvode bez potrebnih dozvola nisu uradile svoj posao, prije svega federalna inspekcija. Tako su izvođači kupili dodatno vrijeme i sada posao privode kraju”, rekla je Klarićeva.

Ona je dodala kako će se tražiti odgovornost nadležnih institucija u ovome slučaju, te pohvalila aktivizam mještana koji su uspjeli alarmirati javnost o ovome problemu.

“Nadamo se da će se u nekim drugim slučajevima uspjeti odbraniti rijeke od ekocida i uništavanja”, kazala je Klarićeva.

Muhamed Kučiković, mještanin i ekološki aktivista, te jedan od organizatora protesta, tvrdi da se radovi izvode nezakonito, jer za njih nije izdata neophodna dozvola Federalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja, o čemu su dobili potvrdu iz Ministarstva za građenje i prostorno uređenje FBiH.

Dodao je kako su sve na vrijeme prijavili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, ali da je izostala njihova reakcija, pa aktivisti razmišljaju i o poduzimanju pravnih radnji protiv investitora ukoliko se u svemu dokažu elementi krivičnog djela.

“Bageri dovršavaju posao, kopaju korito rijeke, uništavaju staništa riba, priobalno drveće te kompletnu floru i faunu”, kaže Kučuković.

Pomenuti građevinski radovi su započeli prije mjesec dana, a izvodi ih Agencija za vodno područje rijeke Save. Njima se, kako je istaknuto, želi regulisati dio vodotoka u dužini od jednog kilometra, te produbiti korito na mjestima gdje se Sanica za vrijeme poplava izlijevala iz korita i plavila okolna područja.

Navode kako se planirani radovi izvode u skladu sa propisanom zakonskom procedurom, te da je projekat ranije prezentovan predstavnicima lokalne zajednice i da na njega nije bilo primjedaba. Inače radovi se izvode na zahtjev mjesne zajednice Sanica, koja je preko općine Ključ kandidirala projekat zaštite od poplava višim razinama vlasti u Federaciji BiH.

Međutim, mještani tvrde da na dijelu vodotoka gdje se radi Sanica nikada nije plavila niti napuštala svoje korito.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision