Utorak, 10. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Mit o smrti Volta Diznija živi i danas

Prije 118 godina, 5. decembra rođen je Volt Dizni (Walt Disney). Bio je jedan od najmoćnijih likova svjetskog animiranog filma i nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Bio je idol čitavih generacija, ne samo u Americi, već i širom svijeta.

Veliki porok

Umro je 15. dcembra 1966., a njegova smrt označila je rađanje jedne od najvećih urbanih legendi. Naime, čudnim spletom okolnosti svijetom se pronijelo vjerovanje da je Dizni zaleđen i bit će odleđen kad nauka pronađe lijek za rak.

Tokom gotovo čitavog života Dizni je imao veliki porok – pušio je uglavnom po tri kutije cigareta na dan. Kada mu je otkriven tumor na lijevom plućnom krilu, ono je ubrzo izvađeno, ali je bolest metastazirala i doktori su mu predvidjeli još najviše dvije godine života. Dizni je izdržao samo 34 dana.

Sve u vezi s Diznijevom smrću je zataškano. Međutim, jedna prilično dvosmislena izjava za novine otvorila je vrata intrigama i, istovremeno, nadi.

Bob Nelson, predsjednik Udruženja kriogenetičara iz Kalifornije, u intervjuu za „Los Angeles Times“ izjavio je:

– Volt Dizni želio je da bude zaleđen. Naše udruženje je primilo gomilu poziva iz njegove produkcijske kuće u vezi sa procesom kriogenetskog zaleđivanja, ljudima koji obavljaju ovo i troškovima. Mnogi misle da je Dizni zaista zaleđen i da se njegovo tijelo nalazi u hladnjaku u nekom podrumu. Ipak, Volt Dizni nigdje nije zapisao da je to njegova zvanična želja. Zato je i kremiran. Dvije sedmice nakon njegove smrti prvi čovek je kriogenetski zaleđen.

Dizni se zaista za života i te kako interesirao za dostignuća na polju kriogenetike i mogućnost vječnog života. Diznijev biograf, Mark Eliot, u biografiji „Volt Dizni – Mračni princ Holivuda” piše:

„Diznijeva rastuća opsjednutost sopstvenom smrtnošću dovela je do toga da počne da izučava kriogenetiku. Često je opčinjeno pričao prijateljima o želji da, kad dođe vrijeme, bude zamrznut, odleđen i po potrebi izliječen…na ove reči njegov brat je samo klimao glavom u nevjerici.”

Nastaviti život

Špekulacije su kolale pa je došlo do toga da je Dizni zapravo zaleđen neposredno prije smrti, kako bi jednog dana mogao da se odledi, izliječi od raka i nastavi svoj život.

A dvije sedmice nakon Diznijeve smrti zaleđen je prvi čovjek ikada.

Kćerka otkrila istinu

Tek 2012. Diznijeva kćerka Dajana Dizni Miler oglasila se povodom smrti svog oca i stala na put decenijskim špekulacijama. U intervjuu za „Daily Mail“ izjavila je:

– Otvorili smo Porodični muzej Volta Diznija u San Francisku kako bismo uvjerili ljude da je moj otac i dalje tu, sa njima; kako bismo napokon prekinuli besmislene glasine, ali njima nije bilo kraja. Prijatelji moje djece stalno ih zapitkuju da li je njihov deda zaleđen i izmišljaju priče o tome gdje se nalazi. Nisam mogla više da izdržim to. Moj otac je kremiran i sumnjam da je uopće znao šta je kriogenetika.”

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision