Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Mirjana Marinković Lepić predsjedavajuća Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke izabrana je za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, dok su dopredsjedavajući Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH).

Rukovodstvo Predstavničkog doma izabrano je nakon  što je predsjedavajući konstituirajuće sjednice Mirsad Zaimović (SDA) prethodno prekinuo zasjedanje i zakazao njen nastavak u ponedjeljak. Zastupnici SDA potom su napustili sjednicu, dok su predstavnici ostalih stranaka ostali u sali.  

Svoj potez Zaimović je obrazložio time što, kako je kazao, u petak ističu rokovi za konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH. On je dodao kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Sjednicom, koja je potom nastavljena, predsjedavao je Safet Omerović (SBiH) kao najstariji među novoizabranim članovima Doma.

Što se tiče izbora radnih tijela Predstavničkog doma PFBiH, zaključeno je da će uslijediti kada se za to steknu uslovi.   

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić – DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji “Povjerenje” pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES – za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision