Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Marta. 2021. USK
Ministrica zdravstva USK: “Građani nisu krivi za pogoršanje situacije, jedini spas je vakcina”

Nakon jučerašnjeg sastanka premijera FBiH Fadila Novalića, s kantonalnim premijerima, ministrima zdravstva, te predstavicima drugih zdravstvenih institucija ocijenjeno je da je „država zakazala„ u nabavci vakcina, te stoga sada Federacija formira posebno tijelo koje će pokušati nabaviti vakcine, piše fokus.ba.

I dok federalna vlast optužuje državnu, kantonalni zvaničnici nisu zadovoljni s onim što su uradile, odnosno nisu uradile federalna i državna vlast.

Tako je, podsjećamo, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto napustio jutrošnji sastanak čiji je domaćin bio Novalić, ocijenivši ga beskorisnim.

Nezadovoljan sastankom, odnosno prezentiranim informacijama o tome šta je FBiH uradila u vezi s nabavkom vakcina je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

– Ovo je zemlja apsurda i nažalost, velikih nepravdi. Nakon što nam je naša državna vlast nametnula vakcinu poklonjenu od naših dušmana čiji je rok za upotrebu do pred kraj tekućeg mjeseca, još je poraznija činjenica koju smo danas saznali, a to je da Predsjedništvo i Vijeće ministara i dalje nisu napravili ni jedan korak u procesu nabave vakcina i da je tek danas formirano tijelo koje će se baviti ovim pitanjem samo za područje Federacije BiH. Dakle, vakcine za građane BiH još nisu ni na vidiku. Nažalost, ovo je još jedan dan kojeg se lično sramim i molim Boga da napokon pokrenemo točak promjena koje će nas spasiti ovakvih trenutaka za sva vremena, a u međuvremenu s pandemijom se nastavljaju boriti niži nivoi vlasti i lokalne zajednice onako kako znaju i umiju. Možemo samo računati na odgovornost građana i strpljivo podnošenje mjera zaštite jer drugih mehanizama nemamo – kazao je Ružnić.

Ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović, kazala je za Fokus da su kantonalni ministri zdravstva na jutrošnji sastanak pozvani prvenstveno zbog toga da izvijeste o epidemiološkoj situaciji u kantonima. Što se tiče nabavke vakcina, ona kaže da kantoni ionako ne mogu vršiti tu nabavku, te da je sve na državi i entitetima. Ministrica Ćemalović nije saglasna s tim da je do naglog porasta oboljelih od Cov-19, došlo prije svega zbog toga jer građani nisu poštivali mjere, kako je to ocijenjeno iz Federalnog ministarstva zdravstva.

– Smatram da smo mi nabavili vakcinu u decembru ili januaru, danas ne bismo imali ovakvu situaciju. Naravno da je dijelom razlog tome nepoštivanje mjera i naredbi koje su donosili krizni štabovi. Ali država nije našla adekvatan odgovor.za nabavku vakcina i zato danas u FBiH nemamo nijednog vakcinisanog građanina i imamo alarmantnu i tešku situaciju. Sada bi u FBiH o nabavci vakcina trebao brinuti tim koji se treba oformiti shodno zaključcima Vlade FBiH. Podsjećam da je i USK-a dobio pismo namjere od predstavnika AstraZeneca i Sputnjik 5, ali kantoni ne mogu nabavljati vakcine i mi očekujemo da ih država i FBiH nabave i ravnomjerno raspodijele svim kantonima . Nažalost, očigledno je da prve vakcine ne možemo očekivati prije mjeseca aprila ili u najboljem slučaju polovine marta, a vakcine su jedini spas – kaže ministrica Ćemalović.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision