Srijeda, 26. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Avgusta. 2020. Bosna i Hercegovina
Ministarstvo civilnih poslova BiH nadležno za nabavku zdravstvene opreme i lijekova

Savjet ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici utvrdio je nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH za potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera sa Evropskom unijom), saopšteno je iz Savjeta ministara.

˝Ovim sporazumom se omogućava BiH učešće u EU javnim nabavkama lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja pandemije Covida 19. Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ovlaštena je da u ime BiH izvrši potpisivanje tih ugovora, a na osnovu iskazanih potreba Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH) i Brčko distrikta˝, navodi se u saopštenju.

Obaveze plaćanja nabavljenih zdravstvenih protivmjera, proisteklih iz potpisanih okvirnih ugovora, snositi institucije entiteta ili distrikta u skladu sa iskazanim potrebama.

Na sjednici Savjeta ministara dogovoreno je i da će Ministarstvo civilnih poslova BiH biti zaduženo da obezbjedi sredstva za ove namjene.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je potvrđeno da BiH učestvuje u programu zajedničke nabavke sa zemljama EU koji uključuje i nabavku potencijalne vakcine.

BiH je u julu propustila da u okviru Sporazuma Evropske unije o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera, nabavi lijek remde-sivir, za liječenje oboljelih od korona virusa.

Tada je zakazao komplikovan sistem odlučivanja, u kojem je zdravstvo u nadležnosti dva bh. entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko Distrikta, s tim da određene nadležnosti u oblasti zdravstva imaju i kantoni u Federaciji BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision