Četvrtak, 11. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Jula. 2019. Region
Milić: EU bez SAD ne može da doprinese rješavanju kosovskog pitanja
Bez odmrzavanja dijaloga između Srbije i Kosova, prijete trajna diplomatska stagnacija, politički radikalizam, pa i pojačana nestabilnost ne samo u Srbiji i na Kosovu već na širem području Zapadnog Balkana, kaže u intervjuu za Glas Amerike Jelena Milić, izvršna direktorka beogradskog Centra za Evroatlantske studije (CEAS).

Ističe i da Evropska unija, bez udjela SAD, nije u stanju da doprinese rješavanju dugotrajnog spora između Beograda i Prištine.

Vrijeme je da Beograd postane proaktivan u nalaženju prihvatljivog rješenja za dugotrajni spor sa Kosovom, kaže Jelena Milić.

Njen Centar već ima jedan prilično smio prijedlog: pozvao je vladu Srbije da “ili potpuno izbaci preambulu Ustava” ili je promijeni u formulaciju: “Četiri opštine na sjeveru KiM su sastavni dio Srbije.”

“Ta vrsta signala bi možda bio vrlo dobar ‘tizer’ za administraciju na Kosovu, koja je u potpunom rasulu oko toga šta hoće, šta je ustavno prihvatljivo, šta nije. Kad kažete kosovskoj javnosti, evo vam poruka, mi sada južno od Ibra ne smatramo više svojom teritorijom – a pri tom ništa ne dirate, ni rezoluciju SB UN 1224 o Kosovu, ni Briselski sporazum – možda bi to promijenilo i dinamiku kosovskog društva. Možda bi imali situaciju ‘bolje vrabac u ruci nego golub na grani’. Možda bi to bio način da se odblokira sadašnji zastoj, koji predstavlja bezbjednosni, pa i politički izazov za cijeli region, a vjerovatno i šire”, kaže Jelena Milić.

Tvrdi da je CEAS-ov prijedlog već naišao na odobravanje.

“Kada smo izašli sa najavom tog novog izvještaja naišli smo na ohrabrujuće reakcije određenih krugova u srpskoj administraciji, što mislim da je dobro. U pitanju je pripremanje javnosti za jedan veoma bolan period, koji nam predstoji ako želimo da ostanemo na putu evropskih integracija.”

Milić, međutim, ističe i prepreke koje bi mogle da ometaju usvajanje pomenutog prijedloga. Prije svega od strane opozicije u srpskoj skupštini, koja inače, još nije formulisala sopstveni plan za Kosovo. Potom i od strane Rusije koja se, kako kaze, ne usteže od miješanja u pitanjima od geostrateške važnosti za Srbiju. Smetnja su i mnoge zastarjele predrasude u odnosu na Srbiju, dodaje Milić.

“U samom regionu, (na Kosovu i Bosni prije svega), mozda i u nekim djelovima u Evropi, mozda u njemačkoj administraciji i u nekim strukturama u Vašingtonu, kao da postoji orkestrirana opozicija tome da poslije 20 godina ispaštanja i plaćanja sa razlogom za greške i zločine iz prošlosti, sada se još uvijek opstruira da Srbija ponovo uspostavi dobre partnerske odnose sa SAD. Mislim da je od strateškog interesa i za zemlje regiona i za Evropsku uniju da Srbija ojača svoje partnerstvo sa SAD.”

Bezbjednosni garant eventualnog srpsko-kosovskog dogovora trebalo bi da budu SAD, ističe Milić. Njen Centar predlaže pojačano američko vojno prisustvo kroz KFOR ili samostalno, naročito na liniji, eventualne buduće dogovorene demarkacione linije između Srbije i Kosova.

Bez obzira na neprijateljstvo nastalo zbog NATO kampanje na Kosovu, Milić ukazuje na učestalo podsjećanje američke ambasade u Beogradu na bliske američko-srpske odnose iz ne tako davne prošlosti.

Beleženje stogodišnjice podizanja srpske zastave na Bijeloj kući, kao i spašavanje više stotina američkih pilota tokom Drugog svjetskog rata od strane Srbije, su samo dva takva primjera.

CEAS će u svom narednom izvještaju, kaže Jelena Milić – obraditi i pitanje: ko se i zašto plaši jačanja veza Srbije i Amerike?

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision