Petak, 6. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Decembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Mijatović: Vlasti se ne kreću u pravcu da riješe migrantsku situaciju, posebno Republika Srpska

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, nakon posjete migrantskim kampovima i sastanaka sa bh zvaničnicima izrazila je svoju zabrinutost kada je u pitanju stanje u migrantskoj oblasti.

Jedna od prvih njenih aktivnosti kada je imenovana na mjesto komesarke bilo je pismo koje je poslala vlastima BiH oko migracija. U izvještajima koje je dobila, situacija se nije mijenjala, postajala je gora, kazala je Mijatović.

“Prilikom posjete Vučjaku, ustanovila sam da su uslovi katastrofalni. Stravični su uslovi tamo, pogotovo kad je temperatura ispod nule. Higijenski uslovi su strašni, to je nehumano.

Posjetila je i ostale prihvatne centre, i sastala se sa predstavnicima vlasti i nevladinih organizacija.

Držati ljude u tim uslivima je nečovječno i neprihvatljivo. Nikad ga nije trebalo ni otvoriti. Vlasti ga sada moraju zatvoriti. Ministar Mektić je rekao da će se to desiti. Što vlasti duže čekaju to je situacija gora. Vlasti nemaju izgovora da to riješe.

U drugim prihvatnim centrima je situacija bolja, međutim ni to nije najbolje, pogotovo smještaj migranata u Biri, kazala je komesarka.

Nije dovoljno ono što su vlasti USK uradile, problem je što se država u to ne uključi više.

Mijatović je posebno istakla solidarnost građana. Trenutno nefunkcionalan sistem otežava zašitu i identifikaciju migranata. Ne vidi da se vlasti kreću u pravcu da riješe migrantsku situaciju, posebno Republika Srpska, kazala je Mijatović.

Ono sto je primjetila jeste i praksa o nasilnom vraćanju koje vrše hrvatski policijski službenici. To je nečovječno ponašanje, to je suprotno svim ljudskim pravima i predstavlja kršenje konvencije o ljudskim pravima, kazala je komesarka.

Posljednja poruka je upućena medijima.

Mediji mogu biti dio riješena, ako javnost informiraju objektivno. Postupanje s migrantima je test koliko jedno društvo poštuje ljudska prava.

Ostaće i pratiti situaciju, te pokušati osigurati da pristup prema migrantima bude humaniji, kazala je na press konferenciji.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision